Stop met zoeken, de mol is bekend: "Het werd steeds leuker om alles geraffineerd te saboteren"

Het was zeven weken lang speuren en gissen, maar het hoge woord is er nu uit. Niemand minder dan Pieter – de priester, jawel – was de saboteur in het afgelopen seizoen van “De mol” op Vier. Zowel Bahador als Lloyd zaten op het juiste spoor, maar het was die laatste die de meeste vragen juist kon beantwoorden en met 27.665 euro Mexico mocht verlaten. "Of ik nu moet gaan biechten? Ik denk het niet", reageert Pieter. 

Eigenlijk hadden u en ik de saboteur van dit seizoen al kunnen kennen nog voor we ook maar één minuut van dit seizoen hadden gezien. Met de woorden “Heb je mij gemist?” maakte de mol enkele weken voor de start duidelijk dat hij – en het programma – terugkwam. GeMISt, met de “mis” van “misviering”. U ziet de link met Pieter? 

Maar toch eerst nog even naar de aflevering van vanavond. Een sprong in het diepe – boven een gigantische waterval – bracht nog een beperkt bedrag in de groepspot, maar leverde vooral voor Lloyd een voordeel op. Hij mocht even chatten met de mol en kreeg zo nog informatie die de anderen niet hadden.

(Lees voort onder de foto.)

En dan was het tijd voor hét moment. Dertig vragen kregen Lloyd, Bahador – Baha, voor de vrienden – en Pieter voorgeschoteld. Tijd speelde geen rol, maar wie wist het meeste over dé saboteur van dienst? Het bleek Lloyd te zijn, die naast “holly fuck” niet al te veel woorden meer kon uitkramen. 

Lloyd had het juist: het was Pieter – de 33-jarige priester uit Assebroek – die de afgelopen weken alle opdrachten danig in de soep probeerde draaien. Iets wat ook vrij goed is gelukt. Van de 100.000 euro die te verdienen was, bleef er op het einde van de rit 27.665 euro over: iets meer dan vorig jaar, maar ook zo’n 3.000 euro minder dan twee jaar geleden. 

(Lees voort onder de video.)

Pieter, priester én mol

Een priester als mol, het is op z’n minst opmerkelijk te noemen. “Maar dat heeft vooral te maken met het feit dat er niet zoveel priesters zijn”, relativeert Pieter vlak na de uitzending. “Het was echt een zalig avontuur, een jeugddroom die uitkwam.”

“Sommige dagen waren wel eenzaam”, zegt de saboteur van dienst nog. “Je staat er vaak alleen voor en je kan op weinig mensen terugvallen. Als kandidaat heb je stress omdat je het spel zo goed mogelijk wil spelen en omdat je de eliminatie wil doorkomen. Maar als mol heb je evenveel stress, omdat je niet door de mand wil vallen en omdat je de spelletjes juist wil saboteren.” 

Sommige dagen waren eenzaam. Je staat er vaak alleen voor en je kan op weinig mensen terugvallen

Hoe verder het spel vorderde, hoe beter Pieter zich in het vel van de mol voelde. “Het werd steeds leuker om alles geraffineerd te saboteren. Hoe meer geld er uit die pot ging, hoe fijner het was voor mij. En er is héél veel geld uit de pot gegaan. De groep voelde zich geregeld down omdat er niets was verdiend, maar diep vanbinnen was ik supergelukkig.”

“Het was zeker niet evident om alles geheim te houden de afgelopen weken”, zegt Pieter. “Ik wilde constant zeggen wat ik had gedaan. Ik wilde zeggen dat niemand kwaad mocht zijn op de mol, omdat ik het zo niet bedoelde. Maar dat kon natuurlijk niet. Ik denk dat veel mensen zullen schrikken.”

Priesters mogen liegen, want het zijn ook maar gewone mensen. Zeker hier, want het ging om een spel

Maar een priester, mag die eigenlijk liegen en bedriegen? “Priesters mogen liegen, want dat zijn ook maar gewone mensen. Zeker hier, want het ging om een spel. En dan is het simpel: je speelt het spel, zeker als mol. Of ik morgen moet gaan biechten? Ik denk het niet, neen.”

Lloyd, student geneeskunde én winnaar

“Eigenlijk ben ik zonder al te veel tactiek of voorbereiding vertrokken naar Mexico”, reageert winnaar Lloyd. “Maar vrij snel wist ik dat ik het serieus zou moeten aanpakken, als ik in dit spel zou willen overleven. Ik begon elke proef te analyseren en vrij snel raakte ik in een tunnelvisie, waarbij ik Pieter verdacht. Gelukkig was het de juiste tunnel.”

Op het moment van de finale was Lloyd 85 tot 90 procent zeker dat Pieter de saboteur van dienst was. “Maar hij bleef zijn rolletje spelen tot de allerlaatste seconde. Daardoor bleef er twijfel bestaan. Toen Pieter uit de rook tevoorschijn kwam, was ik opgelucht. Eindelijk bevestiging.”

Pieter was een geniale mol. Hij heeft zelf gemold, maar ook andere kandidaten laten mollen

“Pieter was een geniale mol”, geeft de winnaar toe. “Hij heeft veel geld uit de groepspot gehaald door zelf te mollen, maar ook door de andere kandidaten te sturen zodat zij zelf zouden gaan mollen. Hij heeft dat zeer goed gedaan.”

De afgelopen weken waren behoorlijk intens voor Lloyd, die geneeskunde studeert in Gent. “Ik heb beseft dat Gent het epicentrum van molkijkers is. Het leeft er echt hard. Wanneer ik buitenkwam, werd er meteen een fototoestel op mij gericht of riepen ze “hey mol!”. Wellicht zal het nu wel even gaan liggen, nu duidelijk is dat ik de mol niet ben.” 

Wat doe je als 21-jarige student met zoveel geld? Een mooie reis maken en wat aan de kant zetten, zeker? 

Wat de winnaar met het geld zal doen, weet hij nog niet exact. “Ik heb beloofd om een deel aan Casa Hogar (een tehuis voor de opvang en opvoeding van kansarme kinderen in Mexico, nvdr.) te geven en dat zal ik ook doen. Voor de rest wil ik ook een feestje houden voor alle andere kandidaten en de makers. Al zal dat – helaas – voor na de examens zijn. Maar wat doe je als 21-jarige student met zoveel geld? Een mooie reis maken en de rest aan de kant zetten, zeker?”

Bahador, de verliezende finalist

Net als Lloyd had Bahador al een tijdje door dat Pieter de mol was. “Uiteraard gaat iedereen voor de overwinning, maar ik ben optimistisch van nature. Ik heb niet verloren, ik heb tegen zeven andere kandidaten gewonnen. Lloyd was een sterke kandidaat, ik gun het hem superhard.”

Het was een ongelofelijke ervaring. Ik zou me zo opnieuw inschrijven

“Het was echt een ongelofelijke ervaring”, zegt ook Bahador. “Ik zou me zo opnieuw inschrijven. Het was een reis met superveel emoties, waarbij je nooit zal weten wat de volgende dag zal brengen. Alles wordt voor jou geregeld, dat is zalig.”

Meest gelezen