Videospeler inladen...

"Gezin met kinderen verantwoordelijk" voor aanslagen in kerken in Indonesië

In Indonesië zijn bij aanslagen op drie kerken minstens 13 mensen om het leven gekomen. Zeker 40 mensen raakten gewond. De aanslagen vonden plaats in een tijdspanne van een tiental minuten. Volgens de Indonesische politie wordt een gezin van 6 mensen, onder wie twee jongens van 16 en 18 jaar oud en twee meisjes van 9 en 12 jaar oud, verantwoordelijk geacht voor de aanslagen. Het gezin had volgens de politiebaas banden met Jamaah Ansharut Daulah, een groep die terreurgroep IS steunt. IS heeft de aanslagen alvast opgeëist.

De zelfmoordaanslagen vonden plaats in Surabaya, op het eiland Java. Op televisiebeelden is het puin te zien van een kerk. De aanvallen werden zo goed als simultaan uitgevoerd terwijl de zondagsmis aan de gang was. Bij de dertien dodelijke slachtoffers worden ook de zes gezinsleden geteld die door de politie verantwoordelijk worden geacht voor de aanslagen.

Dit komt eigenlijk als een donderslag bij heldere hemel. Niemand had dit nog verwacht

Correspondent Michel Maas vanuit Jakarta

Terreurgroep IS heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslagen. Dat deed de terreurgroep via haar communicatiekanaal Amaq. "Drie kamikazes" hebben doden en gewonden gemaakt "onder de bewakers van de kerken en christenen in de stad Surabaya", zo meldde Amaq. 

Volgens radiocorrespondent Michiel Maas zijn er voortdurend terroristische groepen actief geweest. "Maar de grote activiteit van de eerste 10 jaar van deze eeuw leek wat voorbij", zegt Maas vanuit de hoofdstad Jakarta. "Er werden wel wat aanslagen gepleegd, maar die waren bijna altijd gericht tegen de politie, en niet langer tegen christenen. Dit komt eigenlijk als een donderslag bij heldere hemel. Niemand had dit nog verwacht. De waakzaamheid bij de kerken was verslapt vergeleken bij een jaar of 8 geleden."

Indonesië is het land met het meeste moslims ter wereld: 90 procent van de bevolking is moslim, zo'n 10 procent christen.

AFP or licensors
Videospeler inladen...

Meest gelezen