Netta inspiratiebron voor politieke uithalen naar "vijanden van Israël"

In Tel Aviv is de hele nacht feest gevierd na de overwinning van Netta op het Eurovisiesongfestival. Maar de overwinning lokte bij een aantal Israëlische politici ook forse taal uit. Zo moesten onder meer de buurlanden het ontgelden.

"Netta, je bent een echte schat. Je hebt de staat Israël veel eer gebracht. Volgend jaar in Jeruzalem!", zo tweette premier Benjamin Netanyahu. De burgemeester van Jeruzalem, Nir Barkat, leidde uit de overwinning in Lissabon dan weer af dat de internationale boycotbeweging tegen Israël "totaal mislukt" is.

"Een geweldig geschenk aan ons land, dat de 70ste verjaardag van de onafhankelijkheid viert, en de 51ste verjaardag van de hereniging van Jeruzalem", zo begroette minister van Cultuur Miri Regev de vierde Israëlische overwinning op het songfestival met een verwijzing naar de verovering van het oostelijke deel van Jeruzalem tijdens de oorlog van 1967. Volgend jaar wil Regev de wereld "het mooie gelaat van de staat Israël tonen".

Ook minister van Defensie Avigdor Lieberman liet zich op sociale media meteen inspireren door Netta. Hij gebruikte passages uit haar liedje "Toy" voor een verbale tirade tegen Iran, dat militair actief is in buurland Syrië. De Syrische president Bashar al-Assad moet "leren uit wat er vandaag is gebeurd" en de Iraanse ajatollah Ali Chamenei zeggen dat hij "niet zijn speelgoed" is. Iran heeft "in Syrië niets te zoeken", zo voegde hij eraan toe.

AFP or licensors

Meest gelezen