Pairi Daiza-oprichter krijgt dan toch zijn biodiversiteitsbos

Het biodiversiteitsbos dat de oprichter van Pairi Daiza Eric Domb al jaren wil, komt er waarschijnlijk toch. De Waalse stad Bastenaken stelt alvast 175 hectare woud ter beschikking vlak bij het Saint-Michel-Freyr-bos in Saint-Hubert voor het nieuwe 'Nassonia Bis'.

Eric Domb en zijn stichting azen al enkele jaren op een soort biodiversiteitsbos van zowat 1.500 hectare, om het om te vormen tot een gebied waar 'ethischer' wordt gejaagd. Daarbij verstoppen de jagers zich, is er minder lawaai en zijn er ook heel wat minder kogels nodig om de dieren te doden. De initiatiefnemers wilden ook wat doen aan de te grote populatie van wilde everzwijnen. Die is er gekomen omdat de jagers ze te veel voederen, om meer te kunnen jagen, maar de dieren brengen schade toe aan het bos.

Domb had de pijlen in eerste instantie gericht op het bos van Nassogne, zowat 20 kilometer van Rochefort in de provincie Luxemburg, maar de gemeenteraad van het stadje kelderde die plannen in april vorig jaar.

De Pairi Daiza Foundation keek daarna naar het woud van Saint-Michel-Freyr in Saint-Hubert, dat grenst aan het bos van Nassogne. 'Nassionia Bis' zou ongeveer 1.700 hectare groot moeten worden, met onder meer ruimte voor biodiversiteitsprojecten, onderzoek en toeristische elementen.

Het project kreeg in het najaar groen licht van de Waalse regering, waarna een projectoproep is gelanceerd. De stad Bastenaken wil nu alvast zijn steentje bijdragen, en stelt 175 hectare van het woud op zijn grondgebied ter beschikking.

  

Meest gelezen