Videospeler inladen...

Groen ziet statiegeld op blikjes en petflessen wel zitten en biedt wisselmeerderheid aan

Groen is bereid om een wisselmeerderheid aan te bieden voor het afvalplan van Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V). Dat heeft Vlaams Parlementslid Elisabeth Meuleman (Groen) gezegd in het programma "De zevende dag". Unizo-baas Danny Van Assche ziet vooral extra kosten voor winkeliers.

Als het aan Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) ligt, brengen we petflessen en blikjes binnenkort terug naar de winkel. Daar zouden we dan statiegeld voor krijgen. De minister hoopt op die manier het zwerfvuil te verminderen, dat voor bijna de helft uit blikjes en petflessen bestaat. 

Vlaams Parlementslid Elisabeth Meuleman (Groen) is voorstander, hoewel ze het plan nog niet kon inkijken. Ze heeft er wel over gelezen in de media. "Ook onze buurlanden hebben statiegeldsystemen. In Nederland wordt op die manier 95 procent van de blikjes en het plastic opgehaald en gerecycleerd. In Duitsland is dat 98 procent."

Danny Van Assche, van zelfstandigenorganisatie Unizo, erkent het probleem van het zwerfvuil. Maar statiegeld invoeren, vindt hij geen oplossing. "Het is fout te denken dat mensen opeens al hun flesjes en blikjes gaan terugbrengen. Ook met dat statiegeld blijft zulk afval in het milieu terechtkomen."

Er is al een goed inzamelsysteem: de PMD-zak

Dany Van Assche, Topman Unizo

Volgens van Assche is er geen nood aan een systeem met statiegeld om afval in te zamelen. "Er is in ons land al een doeltreffend inzamelsysteem: de blauwe PMD-zak. Een groot deel van de blikjes en flesjes komt langs die weg al terug. In Nederland en Duitsland hebben ze die zakken niet." Meuleman ziet geen probleem. "De twee systemen kunnen naast elkaar bestaan."

Meuleman geeft toe dat supermarkten automaten zullen moeten installeren. "Maar in kleine winkels geef je die blikjes en petflessen gewoon af." Lees: de kosten voor de winkeliers vallen wel mee. Unizo schat die kosten op ongeveer 40.000 euro per jaar. Danny Van Assche: "Je moet niet alleen een automaat aankopen, maar je moet ook zowat 10 keer per dag tussenkomen omdat mensen hem fout gebruiken."

Vergoeding voor winkeliers

Als compensatie wil Meuleman de winkeliers, een "handling fee" geven, een bijdrage die betaald wordt door de drankproducenten. "Want zij zijn het die ons geleerd hebben om water en andere dranken uit plastic flessen te drinken. Van Assche heeft een ander voorstel: laat de vervuiler betalen en werk productienormen uit waarbij verpakkingen een verplicht minimumaandeel gerecycleerde materialen bevatten.

Vandaag gaat het alleen om een plan. Minister Schauvliege wil het volgende week voorleggen aan de Vlaamse regering. Maar alvast coalitiepartner N-VA toont zich geen voorstander. Groen is wel positief. "We moeten het plan eerst zien.  Als het goed zit en de winkeliers niet het slachtoffer zijn, dan zullen wij het plan steunen en bieden wij een wisselmeerderheid aan."

Meest gelezen