Video player inladen...

Voor verhuizing VS-ambassade verdubbelt Israël soldaten rond Gaza en op Westoever

Het Israëlische leger gaat het aantal soldaten rond de Gazastrook en op de bezette Westoever bijna verdubbelen, vanwege mogelijk Palestijns protest tegen de verhuis van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem maandag. Dat maakte het leger bekend.

In december maakte de Amerikaanse president Donald Trump bekend dat hij Jeruzalem zou erkennen als hoofdstad van Israël, en de ambassade zou verhuizen van Tel Aviv naar Jeruzalem, die beslissing lokte hevige verontwaardiging uit bij Palestijnen. Morgen zou het protest zijn hoogtepunt bereiken, als de ambassade van de VS effectief verhuist naar Jeruzalem.

Daarnaast wordt er aan de grens tussen de Gazastrook en Israël sinds 30 maart iedere vrijdag geprotesteerd door de Palestijnen tegen het isolement dat Israël het gebied oplegt. En als onderdeel van de “grote mars van de terugkeer”. Op dinsdag 15 mei, een dag na de verhuis van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem, herdenken de Palestijnen de “Nakba” of “catastrofe”. Het is de dag waarop honderdduizenden Palestijnen in 1948, bij de stichting van de staat Israël, uit hun gebieden verdreven werden. Het is dit jaar exact zeventig jaar geleden.

(Lees verder onder foto)

Archieffoto Gaza
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

"Bijna verdubbeling aantal soldaten"

In die context kondigde een woordvoerder van het leger aan dat het drie infanteriebrigades zal inzetten, twee rond de Gazastrook en één op de bezette Westelijke Jordaanoever. Volgens de woordvoerder zal het aantal soldaten zo bijna verdubbelen.

De maatregel geldt niet voor Oost-Jeruzalem, het Palestijnse deel van de door Israël geannexeerde en bezette stad. Daar is de ordehandhaving in handen van de politie.

Ook de Israëlische grenswacht zal het leger steunen, zei de woordvoerder, zonder meer details te geven. Op de door Israël bezette Golanhoogte, waar de spanning opliep nadat Iran er raketten naar afvuurde, komt er geen versterking. 

Smokkeltunnel vernietigd

Het Israëlische leger maakte daarnaast ook bekend dat het een achthonderd meter lange smokkeltunnel aan de grens met de Gazastrook heeft vernietigd. Volgens het Palestijnse nieuwsagentschap veroorzaakten de aanvallen brand in het noorden van Gaza, en raakten woningen in de omgeving daardoor beschadigd. 

Volle voorbereiding festiviteiten

Terwijl is Israël in volle voorbereiding om een reeks festiviteiten in goede banen te leiden voor de opening van de Amerikaanse ambassade. Later op dag vindt er een receptie plaats maar de Amerikaanse president zelf zal niet aanwezig zijn. Wel tekent een delegatie onder leiding van zijn dochter Ivanka Trump present, ook zijn senior adviseur, minister van Financiën Steven Mnuchin en zijn schoonzoon Jared Kushner zullen aanwezig zijn.

Daarnaast worden er tientallen buitenlandse diplomaten verwacht, hoewel verondersteld wordt dat veel ambassadeurs van Europese landen, die tegen de verhuis gekant zijn, niet komen opdagen.

(Lees verder onder foto)

Archieffoto Jared Kushner en Ivanka Trump
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Jeruzalemdag gevierd

Vandaag wordt in Israël ook “Jeruzalemdag” gevierd, de dag waarop Israël jaarlijks herdenkt dat het ook het oostelijke deel van Jeruzalem heeft veroverd en ingelijfd. Israël veroverde Oost-Jeruzalem tijdens de Zesdaagse Oorlog in 1967 en annexeerde het, een besluit dat niet door de internationale gemeenschap wordt erkend.

De Palestijnen willen Oost-Jeruzalem als de hoofdstad van hun toekomstige staat. Ze beschouwen de verplaatsing van de Amerikaanse ambassade uit Tel Aviv als een ondoordachte eenzijdige stap die de positie van  de VS als vredesmakelaar in het Midden-Oosten ongeldig maakt.

AFP or licensors
Video player inladen...

Meest gelezen