AFP or licensors

Zuid-Afrikaanse oppositiepartij zet burgemeester Kaapstad uit partij

In Zuid-Afrika is burgemeester Patricia De Lille van Kaapstad uit haar functie ontheven. Dat is het gevolg van een beslissing van haar partij, de Democratic Alliance (DA), om haar uit de partij te zetten. De Lille wordt onbehoorlijk bestuur en nepotisme verweten. De hele affaire is slecht nieuws voor de Democratic Alliance, die tot voor kort beschouwd werd als mogelijk alternatief voor het ANC-bewind op nationaal niveau.

Patricia De Lille is zowat de populairste politica van de DA en nam in de jaren 90 deel aan de besprekingen over de nieuwe grondwet voor het Zuid-Afrika van na de Apartheid. In 1999 speelde ze een belangrijke rol bij het aan de kaak stellen van een corruptieschandaal rond een wapenaankoop door de ANC-regering.

In 2011 werd De Lille gekozen tot burgemeester van Kaapstad, de op een na grootste stad van Zuid-Afrika en de vestigingsplaats van het Zuid-Afrikaanse parlement. Haar partij werd de voorbije maanden wel eens getipt als mogelijk alternatief voor de regering van het African National Congres (ANC), de partij van president Cyril Ramaphosa en diens corrupte voorganger Jacob Zuma. De DA heeft overigens nogal wat aanhang bij de blanke minderheid in het land. 

De Lille wordt onder meer verweten dat ze de droogtecrisis in Kaapstad slecht heeft aangepakt en onvoldoende maatregelen heeft genomen om te verhinderen dat haar stad als eerste grote stad ter wereld zonder drinkwater dreigt te vallen. Ze wordt ook nepotisme aangewreven omdat ze haar eigen zus aan een baan op haar kantoor zou hebben geholpen.

Het schandaal met De Lille dreigt de DA stemmen te kosten bij de Zuid-Afrikaanse verkiezingen van volgend jaar. Dat is dan weer goed nieuws voor president Ramaphosa, die eind vorig jaar Zuma is opgevolgd als president en beloofd heeft de Zuid-Afrikaanse politiek op te kuisen. 

Meest gelezen