Videospeler inladen...

"Komst Theo Francken naar VUB erg belangrijk voor vrije meningsuiting"

Naar aanleiding van de lezing van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA), vandaag op de VUB-campus, roept de Brusselse universiteit haar studenten en personeelsleden op om de vrijheid van meningsuiting te vrijwaren.

Vorig jaar in mei kon de lezing van staatssecretaris Theo Francken niet doorgaan omdat demonstranten, de meesten van buiten de VUB, de aula blokkeerden. Nu benadrukt de Brusselse universiteit dat de lezing van Francken wél moet kunnen plaatsvinden en dat met wederzijds respect en ruimte voor woord en wederwoord.

"Vrije meningsuiting is voor ons nog altijd een heel belangrijke waarde", zegt VUB-woordvoerder Peter Van Rompaey. "Als je telkens het belang van die vrije meningsuiting en de persvrijheid in de verf zet, en situaties in de wereld aankaart waar die vrijheid beknot wordt, dan moet een staatssecretaris op je eigen campus zijn uiteenzetting kunnen komen geven. Ook al ben je het misschien niet eens met zijn mening." 

Onder druk om lezing te verbieden

“Als rector word ik herhaaldelijk gevraagd, ja zelfs onder druk gezet, om één of ander debat aan onze universiteit niet te laten doorgaan", laat rector van de VUB Caroline Pauwels in een persbericht weten.

"Het woord verbieden valt nog net niet: een Palestina-week, een debat over pedofilie, een lezing van een politicus... De gemakkelijkste manier is hierop in te gaan. Controverses uit de weg gaan. Ik beken dat die vragen mij soms ‘s nachts het slapen beletten, maar ik probeer vast te houden aan een voor mij heldere lijn: het garanderen en respecteren van het open debat en van het vrije denken.”

Extra maatregelen

De VUB neemt wel extra veiligheidsmaatregelen voor de lezing, maar wil verder niet communiceren welke die dan zijn. Protesteren tegen de komst van Francken mag ook, maar zonder het goede verloop van de lezing in het gedrang te brengen.

De lezing van staatssecretaris Francken vindt plaats, vanavond om 16 uur in Aula Q op de campus van de Vrije Universiteit Brussel.

 

 

Meest gelezen