Videospeler inladen...

Amerikaanse ambassade in Jeruzalem is officieel geopend

Vijf maanden nadat president Donald Trump had aangekondigd dat hij de Amerikaanse ambassade in Israël wou verhuizen van Tel Aviv naar Jeruzalem, is het nieuw ambassadegebouw plechtig in gebruik genomen. In verschillende toespraken werd Trump gehuldigd als "de president die eindelijk zijn belofte houdt".

"We have no better friends in the world." (We hebben geen betere vrienden in de wereld). De Israëlische eerste minister Benjamin Netanyahu zette in zijn toespraak meteen de toon. De hele openingsceremonie van de nieuwe Amerikaanse ambassade in Jeruzalem, die ongeveer een uur duurde, werd één lange hulde aan de Verenigde Staten in het algemeen en president Trump in het bijzonder.

Eindelijk hebben we een Amerikaanse president die zijn belofte houdt

Netanyahu wees er op dat verschillende Amerikaanse presidenten het voornemen hadden geuit om de Amerikaanse ambassade te verhuizen van Tel Aviv naar Jeruzalem. Geen van hen voerde die belofte uit. Tot Trump aan de macht kwam.  Die hield wel degelijk zijn belofte.

Netanyahu emotioneel en persoonlijk

Benjamin Netanyahu schuwde in zijn toespraak geen emotie. Hij vertelde over zijn kindertijd, toen hij met zijn broer op de plaats ronddwaalde waar nu de Amerikaanse ambassade staat. "Mijn mama zei toen: Ga niet verder, want daar schieten ze op ons. Nu staan we hier! What a glorious day. Remember this moment. This is history." (Wat een formidabele dag.  Onthoud dit ogenblik.  Dit is geschiedenis).  

VIDEO: Netanyahu vertelt over zijn kindertijd in Jeruzalem.

Videospeler inladen...

Opvallend ook: de Israëlische premier bracht expliciet hulde aan het Israëlische leger. "Onze soldaten beschermen onze grenzen. Zelfs op dit eigenste moment." Daarmee verwees Netanyahu naar het geweld aan de grens van de Gazastreek, waarbij vandaag al veel Palestijnse betogers door Israëlische soldaten zijn doodgeschoten.

Jared Kushner, man van Ivanka Trump, over de foto op zijn bureau

Namens president Trump sprak zijn schoonzoon, Jared Kushner, de echtgenoot van Ivanka Trump. Kushner is een zakenman en is adviseur van Trump. "Op mijn bureau in het Witte Huis staat een foto", zei Kushner. "De foto van mijn grootouders, die de Holocaust hebben overleefd. We kunnen de nachtmerrie van die mensen niet meer uitwissen, maar we hopen dat dit moment de overlevers en hun nabestaanden troost."  

Eindelijk erkennen wij, Amerikanen, de waarheid

"De zoektocht naar de vrede begint met het erkennen van de waarheid", vervolgde Kushner. "Vandaag is het exact 70 jaar geleden dat de Israëlische staat werd geboren. Elf minuten na die geboorte was president Truman de eerste om de nieuwe staat te erkennen. Truman vond het nadien spijtig dat hij niet sneller had gereageerd.... Nu erkennen wij, Amerikanen, eindelijk de waarheid. Die waarheid is dat Jeruzalem een stad is waar alle religies in vrede kunnen samenleven. Israël is bovendien de enige staat in het Midden-Oosten waar mensenrechten, vrouwenrechten, democratie, vrije meningsuiting en noem maar op geen holle slogans zijn." Kushners toespraak werd door het aanwezige publiek verschillende keren onderbroken door een staande ovatie.

Volgens onze collega Bert De Vroey in Jeruzalem trok Kushner volledig de kaart van Israël en liet hij geen enkele kleine opening voor een onderhandelde regeling met de Palestijnen. Dat is opmerkelijk, want Kushner is niet enkel de schoonzoon, maar ook de adviseur van president Trump voor het Midden-Oosten. Het ziet er dus naar uit dat de Verenigde Staten en Israël hun "vredesregeling" willen opleggen aan de Palestijnen en anderen "die de realiteit in het Nabije Oosten nog niet erkennen", aldus Bert De Vroey.

Ivanka bekroont ceremonie

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Eerder had Ivanka Trump, de dochter van de president en de vrouw van Jared Kushner,  het gebouw plechtig ingewijd. Ze zei dat ze de ceremonie leidde namens haar vader, de 45e president van de Verenigde Staten, maar hield verder geen toespraak. Donald Trump zelf had vanuit Washington een videoboodschap gestuurd. Opvallend: De Amerikaanse president was de enige die het expliciet over de Palestijnen had. Hij zei letterlijk: "Wij Amerikanen zullen altijd goede vrienden van Israël zijn. Wij reiken de hand aan Israël, aan de Palestijnen en aan de buurlanden van Israël. In de hoop op vrede." De videotoespraak werd onthaald op groot applaus en een lange ovatie.

VIDEO: President Trump stuurde vanuit Washington een videoboodschap naar Jeruzalem.

Videospeler inladen...

VIDEO: Herbekijk hieronder de integrale ceremonie van de opening van de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem.

Videospeler inladen...

VIDEO: Feest aan de ene kant voor de opening van de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem. Tientallen doden aan de andere kant bij Palestijns protest tegen die verhuizing. "Terzake" maakt volgende reportage over beide kanten.

Videospeler inladen...

Meest gelezen