"Ballon van de vriendschap" op Hooverplein in Leuven is weggehaald

In Leuven is vanmorgen in alle vroegte het bekende kunstwerk van de "ballon van de vriendschap" op het Hooverplein weggehaald. De ingreep past in de vernieuwingsplannen voor het plein. Het kunstwerk verhuist naar de buurt van het busstation van Leuven.

Schepen van openbare werken Dirk Robbeets kwam vanmorgen vroeg de werkzaamheden mee opvolgen: "Eerst werden de figuren uit de mand gehaald, en daarna is de ballon losgemaakt van zijn sokkel en met een kraan op een dieplader gezet." Daarna ging het richting stadswerkplaats, waar kunstenaar Dany Tulkens de nodige herstellingen zal uitvoeren. "De ballon krijgt nadien een nieuwe plek aan de Martelaarslaan, vlak bij het busstation", gaat Robbeets verder. "Dat moet tegen eind augustus al, want dan is er de jaarlijkse feestdag van de Mannen van het jaar."

Dany Tulkens

Kunstenaar Dany Tulkens was er vanmorgen ook bij. Hij krijgt een paar maanden de tijd om het kunstwerk na een eerste loopbaan van 30 jaar te herstellen. Lenige studenten maakten er een sport van om even tot in de mand te klimmen.

Mannen van het Jaar

De ballon heeft dertig jaar op het Hooverplein gestaan. Hij staat symbool voor de Mannen van het Jaar, een typisch Leuvens fenomeen en uithangbord van het verenigingsleven. Mannen die 40 worden kunnen met hun leeftijdgenoten een groep Mannen van het Jaar oprichten, dat blijven ze dan 10 jaar. Ze zetten zich in die periode in voor andere verenigingen of voor het goede doel. De Mannen van het jaar zijn intussen Unesco Werelderfgoed.

Meest gelezen