Videospeler inladen...

Bert De Vroey: "Na vandaag is vredesproces tussen Palestijnen en Israël helemaal dood"

"Na vandaag is het duidelijk dat het vredesproces tussen Israël en de Palestijnen helemaal dood is." Dit is de harde analyse van onze reporter Bert De Vroey, die in Jeruzalem de opening van de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem mee volgde. 

52 doden en meer dan 2.400 gewonden: dat is de -voorlopige- zware balans van de hevige confrontaties tussen Palestijnen en Israëlische militairen aan de grens tussen Gaza en Israël. De Palestijnen protesteren al de hele dag tegen de verhuizing van de Amerikaanse ambassade in Israël van Tel Aviv naar Jeruzalem. 

En de toespraak van Jared Kushner, de schoonzoon van de Amerikaanse president Donald Trump die samen met zijn vrouw Ivanka Trump de opening bijwoonde, is niet van die aard om de Palestijnen snel te sussen, zegt Bert De Vroey. 

"Jared Kushner is de man in het Witte Huis die belast is met het dossier van het Midden-Oosten en die een vredesplan moet uitwerken tussen Israël en de Palestijnen, maar tijdens zijn speech zette hij zich vierkant achter het standpunt van Israël en gaf hij geen opening naar de Palestijnen, iets wat hen misschien had overtuigd om naar de onderhandelingstafel terug te keren."

"Het was heel veel promotie voor Donald Trump", analyseert De Vroey. "Het leek af en toe wel een verkiezingsmeeting. Kushner was voor de Palestijnen al niet aanvaardbaar of geloofwaardig als bemiddelaar, maar na vandaag is dit zeker niet meer het geval. Het is duidelijk dat het vredesproces nu helemaal dood is en dat er in de ogen van de Palestijnen niet veel meer moet verwacht worden van Trump of de VS." 

Herbekijk hier de analyse van Bert De Vroey in "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen