© Syda Productions - creative.belgaimage.be

Bijna 13 procent van ouders zoekt hulp bij relatie: taboe op relatieproblemen blijft

12,8 procent van de ouders zoekt ondersteuning bij hun relatie. Dat blijkt uit een grote bevraging bij gezinnen in Vlaanderen, in opdracht van de Vlaamse overheid. Maar onderzoekers merken dat het moeilijk blijft om over relaties te praten. Het is veel gemakkelijker om hulp te zoeken bij het opvoeden, daar heeft bijna 40 procent van de ouders al ondersteuning gezocht. 

Langsgaan bij een therapeut en je hart op tafel leggen. Het is één van de vormen van relatieondersteuning. Maar volgens Kathleen Emmery, coördinator van het Hoger Instituut voor de Gezinswetenschappen van de hogeschool Odisee zijn er nog veel meer manieren waarop ouders hulp inroepen. "Veel mensen doen ook beroep op hun huisarts of een bemiddelaar. Maar het gaat evengoed om workshops of opleidingen."

Taboe blijft bestaan

Bijna 13 procent van de ouders heeft dus al een beroep gedaan op relatieondersteuning. Dat blijkt uit de Gezinsenquête van van het Departement Welzijn en Volksgezondheid. Maar het percentage van ouders dat al hulp heeft ingeschakeld bij de opvoeding ligt een pak hoger, op 39,5 procent.

Het blijft dus taboe om over relatie en problemen te spreken, merkt ook Emmery: "Mensen vinden het duidelijk moeilijk. Ze gaan vaak makkelijker over opvoeding spreken. Dat onderwerp is heel bespreekbaar gemaakt door overheidscampagnes, zoals de Week van de Opvoeding. Sensibiliseringscampagnes over relatieproblemen zouden het thema toegankelijker kunnen maken."

Volgens Emmery gaan veel mensen op zoek bij hulpverleners naar advies over hun kinderen en opvoeding, maar blijkt dan algauw dat de oorzaak van het probleem vaak relationeel is. "We moeten ook hulpverleners ondersteunen en hen helpen om mensen correct door te verwijzen." 

Zinvol tijdens echtscheiding

Ouders gaan niet alleen op zoek naar hulp of begeleiding wanneer het slecht gaat, maar ook nadien, bijvoorbeeld tijdens de echtscheidingsprocedure. En volgens Emmery kan dat zinvol zijn.

"Therapie of begeleiding kan een manier zijn om de scheiding goed te laten verlopen. Of uit de gesprekken met een psycholoog kan bijvoorbeeld ook blijken dat het niet langer zinvol is dat een koppel bij elkaar blijft. Relatieondersteuning is dus ook nazorg." 

Meest gelezen