Videospeler inladen...

Catalaanse parlement verkiest Quim Torra tot nieuwe minister-president van de regio

Na maanden van politiek touwtrekken heeft de autonome regio Catalonië opnieuw een regeringsleider. Quim Torra was eerder door de afgezette minister-president Carles Puigdemont naar voor geschoven als opvolger.

In totaal stemden 66 leden van het Catalaanse parlement voor Torra, 65 stemden tegen er waren vier onthoudingen. Dat is nipt, maar voldoende om Quim Torra uit te roepen tot nieuwe minister-president van Catalonië.

Torra is 55 en komt uit dezelfde conservatief-nationalistische partij als zijn voorganger Carles Puigdemont. Torra werd zelfs voorgedragen door Puigdemont. Torra beloofde zaterdag nog dat hij "onvermoeibaar zou werken voor de Catalaanse onafhankelijkheid en dat hij de terugkeer van Puigdemont -volgens hem de legitieme leider van Catalonië- zal bespoedigen".

Bij de eerste stemming van het Catalaanse parlement zaterdag was er een tweederde­meerderheid nodig en die kreeg Torra toen niet. Vandaag volstond een gewone meerderheid  en zelfs dat was nipt. De vier leden van de extreemlinkse-separatistische CUP dreigden eerder ook tegen Torra te stemmen, maar onthielden zich ten slotte.

Krijgt Catalonië nu autonomie terug?

Torra wordt dus de opvolger van Carles Puigdemont, die iets meer dan een half jaar geleden was afgezet door de Spaanse regering in Madrid. Die had toen het zelfbestuur van Catalonië ingetrokken en die regio -administratie en politie- onder directe controle vanuit Madrid gesteld.

In december vorig jaar werden er in Catalonië nieuwe verkiezingen voor een regionaal parlement gehouden, maar die bleken een maat voor niets want de separatistische partijen behielden daar een nipte meerderheid. De kandidaten voor het ambt van minister-president die die meerderheid naar voor schoof, werden steevast geweigerd door Madrid.

Nu kunnen ze dat niet: Torra is nergens van beschuldigd. Hij mag dan een voorstander zijn van Catalaanse onafhankelijkheid, maar hij was niet betrokken bij het omstreden referendum van vorig jaar. In principe kan de regering in Madrid dus niet weigeren om de autonomie van Catalonië opnieuw in te stellen.

Videospeler inladen...

Meest gelezen