Videospeler inladen...

Al zeker 52 doden bij confrontaties op de grens tussen Gaza en Israël 

Op de grens tussen Israël en de Gazastrook zouden nu al minstens 52 Palestijnen zijn doodgeschoten en er zijn meer dan 2.400 anderen gewond geraakt. Dat zeggen Palestijnse bronnen in Gaza. Vandaag herdenkt Israël de 70e verjaardag van de stichting en is de Amerikaanse ambassade officieel verhuisd naar Jeruzalem.

Tienduizenden Palestijnen verzamelden vanmorgen op verschillende plekken in de buurt van het zwaar bewaakte grenshek tussen Gaza en Israël. Morgen herdenken de Palestijnen "al-Nakba" (de ramp).  Ze brengen in herinnering dat ze hun gronden en huizen in 1948 kwijt raakten toen de staat Israël werd uitgeroepen. 

De Israëlische militairen aan de grens hadden de opdracht gekregen dat niemand de grens mocht oversteken of het grenshek mocht beschadigen. Desnoods moesten ze met scherp schieten en dat is blijkbaar ook gebeurd.

Volgens de lokale overheid in Gaza -die onder controle staat van de radicale groep Hamas- zijn er vandaag al zeker 52 betogers doodgeschoten en is er sprake van meer dan 2.400 gewonden. De protesten begonnen trouwens eind maart en kostten tot gisteren aan minstens 50 Palestijnen het leven. Na vandaag zal dat dodental dus minstens verdubbeld zijn.

(Lees voort onder de foto.)

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Aan de grens tussen Gaza en Israël heerste de hele dag een totale chaos, ook al omdat er dikke rookwolken hangen door brandende autobanden. Volgens Israël is hard optreden nodig omdat Palestijnen op de militairen geschoten zouden hebben en omdat 3 betogers gedood werden toen ze een bom wilden plaatsen vlak bij het grenshek.

Vanavond heeft de Israëlische luchtmacht ook bombardementen uitgevoerd in de Gazastrook. Volgens Israël was het doelwit een trainingskamp van de radicale moslimgroep Hamas die het beschouwt als een terreurgroep. Of er daarbij slachtoffers zijn gevallen, is nog niet duidelijk.

Overigens wordt niet alleen in Gaza betoogd. Op de Westelijke Jordaanoever zijn enkele duizenden Palestijnen vanuit Ramallah naar de buitenwijken van Jeruzalem getrokken. Daar wordt met stenen gegooid naar Israëlische militairen, maar er wordt voorlopig enkel geschoten met traangas en rubberkogels. Ook ten zuiden van Jeruzalem zijn vanuit Bethlehem enkele duizenden Palestijnen onderweg.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

VS-ambassade geopend in Jeruzalem

Vandaag werd sowieso een dag vol spanning verwacht. Niet alleen is er opgeroepen tot een massale betoging bij de grens. Ook de Israëli's vieren vandaag het feit dat Israël 70 jaar geleden gesticht is. En nog vandaag hebben  de Amerikanen hun ambassade in Israël van Tel Aviv naar Jeruzalem verhuisd. Ook dat valt bijzonder slecht bij de Palestijnen, die Oost-Jeruzalem als de hoofdstad zien van hun toekomstige staat.

De Amerikaanse president Trump nam eerder de controversiële beslissing om die ambassade te verhuizen. Maar hij kwam niet zelf naar Israël om de nieuwe ambassade plechtig te openen. Daarvoor stuurde hij zijn dochter Ivanka en haar joodse echtgenoot Jared Kushner. Ivanka bekeerde zich voor haar huwelijk met hem tot het jodendom. Kushner en Ivanka kwamen gisteren aan in Israël. Op Twitter liet de Israëlische premier Netanyahu zijn vreugde daarover de vrije loop. 

Bekijk hier het fragment uit "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen