Videospeler inladen...

De Croo over geweld aan grens Gaza-Israël: "Dit is een buitensporige reactie"

Vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD) veroordeelt het geweld aan de grens tussen Israël en Gaza. Daar zijn zeker 52 doden gevallen onder Palestijnen, die woedend zijn over de verhuis van de VS-ambassade naar Jeruzalem en actievoeren naar aanleiding van de 70e verjaardag van de stichting van Israël.   

"Dit is een buitensporige reactie en dit is absoluut niet proportioneel", reageert De Croo in "Terzake". "Dit kan je enerzijds alleen maar veroordelen, maar anderzijds moet je iedereen met klem vragen om de gemoederen te laten bedaren zodat de rust kan terugkeren. Dit soort olifant-in-de-porseleinkast-politiek helpt natuurlijk niet."

De Croo vindt ook de triomfantelijke taal van de Amerikaanse president Donald Trump naar aanleiding van de verhuis van de ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem "zeer opvallend". "Dit helpt het vredesproces niet. Je zou je zelfs kunnen afvragen of niet net het omgekeerde aan gebeuren is, of men in dit kruitvat van het Midden-Oosten niet van meerdere kanten meerdere lonten aan het aansteken is."  

De Croo zegt dat hij zijn eigen standpunt vertolkt, "maar het zou mij verbazen mocht er vanuit de regering een ander standpunt komen".

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) roept de strijdende partijen aan de grens van de Gazastrook met Israël op "elk disproportioneel gebruik van geweld te voorkomen en de dialoog voor een duurzame oplossing zo snel mogelijk op te starten". Hij roept de strijdende partijen op "unilateraal geweld dat spanningen creëert, te vermijden".

Meest gelezen