90 jaar geleden was Mickey Mouse voor het eerst te zien in deze tekenfilm 

Vandaag is het precies 90 jaar geleden dat "Plane crazy", de eerste tekenfilm waarin Mickey Mouse te zien is, getoond werd aan een testpubliek. Mickey Mouse is een creatie van Walt Disney en Ub Iwerks. De figuur werd een icoon voor The Walt Disney Company en qua bekendheid hoeft hij zelfs niet onder te doen voor de Amerikaanse president.  

"Hij ontsprong aan mijn geest tijdens een treinrit van Manhattan (New York) naar Hollywood toen het er op zakelijk vlak voor mezelf en mijn broer Roy erg slecht uitzag en een catastrofe om de hoek leek te liggen." Zo omschreef Walt Disney (1901-1966) in 1948 in het essay "What Mickey means to me" zelf de "geboorte" van het personage van Mickey Mouse. 

Voor Mickey Mouse had Walt Disney al een andere succesvolle figuur Oswald the Lucky Rabbit. Walt Disney had Oswald the Lucky Rabbit samen met zijn topanimator Ub Iwerks begin 1927 ontwikkeld voor verdeler Charles Mintz. Het figuurtje had langere oren dan Mickey, maar in zijn gelaat waren duidelijk al de trekken te herkennen die later ook zo karakteristiek zouden worden voor Mickey Mouse. 

Toen de broers Disney meer geld vroegen voor hun Oswald-filmpjes, weigerde Charles Mintz dat. Hoewel Oswald the Lucky Rabbit een creatie van Disney was, verloor hij uiteindelijk door Mintz de rechten aan Universal. Mintz werkte zelf verder met Oswald the Lucky Rabbit en Disney verloor toen ook bijna zijn complete team van medewerkers aan Charles Mintz.

(lees verder onder de video)

Op dat moment besliste Walt Disney, die intussen bijna failliet was, dat hij zijn eigen baas wilde worden. Op de treinrit naar huis werd de basis gelegd voor het nieuwe figuurtje. Het werd een muis die verder ontwikkeld werd door Ub Iwerks en waarvan het uiterlijk dus gebaseerd was op Oswald the Lucky Rabbit. Oorspronkelijk zou de muis Mortimer heten, maar dat vond Lilian Disney, de echtgenote van Walt Disney, naar verluidt maar niets. En zo werd het Mickey Mouse. 

Mickey Mouse bestaat in essentie uit drie cirkels: een voor het hoofd en twee voor de oren. De eerste Mickey Mouse-cartoon die Walt Disney voltooide, was "Plane crazy".

(lees verder onder de video)

Disney liet zich voor het verhaal inspireren door de heroïsche solovlucht van Charles Lindbergh van New York naar Parijs over de Atlantische Oceaan op 20 en 21 mei 1927. In het filmpje is te zien hoe Mickey met de hulp van enkele vrienden zijn eigen vliegtuig probeert te assembleren en te besturen.  Ook zijn vriendinnetje Minnie Mouse wordt in "Plane crazy" geïntroduceerd. 

Op 15 mei werd de 6 minuten durende tekenfilm voor het eerst aan een testpubliek getoond. Dat reageerde echter niet erg enthousiast, Disney vond dan ook geen verdeler. De tweede Mickey Mouse-cartoon "The gallopin' Gaucho" was hetzelfde lot beschoren. 

(lees verder onder de video)

Toch wordt 15 mei niet gezien als de officiële verjaardag van Mickey Mouse. De "geboortedag" van Mickey Mouse is door Disney en co enkele keren veranderd, onder meer om promotionele redenen.

In 1978 legde Dave Smith, de oprichter van de Disney Archives, Mickey's "verjaardag" vast op de datum van de première van "Steamboat Willie", 18 november 1928, het eerste publieke optreden van Mickey Mouse.

"Steamboat Willie" was de eerste Mickey Mouse-tekenfilm met synchroon geluid en werd -in tegenstelling tot de eerdere filmpjes- wél onmiddellijk een succes. De filmpjes werden in de filmzalen vertoond voor de hoofdfilm en waren erg populair bij de bioscoopbezoekers.  Ook de eerste twee Mickey-filmpjes krijgen daarna geluid. 

(lees verder onder de video)

In 1929 kreeg Mickey Mouse ook een stem, die van zijn "papa" Walt Disney zelf. Hij zou het inspreken van de stem tot 1946 op zich blijven nemen. 

De oorspronkelijke Mickey had een opmerkelijk baldadig karakter. Zoals de meeste tekenfilmfiguren uit die periode deed hij mee aan vechtpartijen, verdrinkingen en verminkingen. Maar al bijna meteen werd het karakter van de figuur afgevlakt en werd Mickey minder ondeugend en ernstiger. 

"Hij mocht geen van de stoute eigenschappen hebben die hij in zijn vroegere tekenfilms had omdat zoveel mensen naar hem opkeken", zegt Smith van Disney Archives.

Ook Mickey's garderobe viel op. Die bestond in de beginperiode uit niet veel meer dan een korte broek met twee knopen. Het tekenen van kleding kostte te veel moeite en tijd en daardoor ook te veel geld. Om die reden werd hij vanaf het begin ook getekend met drie vingers en een duim. 

In 1932 kreeg Disney een ere-Oscar voor het bedenken van Mickey Mouse. Tegen eind jaren 30 had Mickey al de hoofdrol gespeeld in meer dan 100 tekenfilms.  In 1940 komt "Fantasia" uit, een onuitgegeven combinatie van tekenfilm en klassieke muziek waarin Mickey Mouse te zien is als leerling-tovenaar.

(lees verder onder de video)

Mickey Mouse werd wereldberoemd. In juli 1955 ging in Anaheim, Californië, Disneyland open, het eerste pretpark van Disney, met uiteraard Mickey Mouse als uithangbord. In 1978 kreeg Mickey Mouse, ter ere van zijn 50e verjaardag, als eerste animatiefiguur een eigen ster op de Walk of Fame. 

Cultuurfilosofen hebben vastgesteld dat de muis een van de krachtigste symbolen van de 20e eeuw is, samen met het Coca-Colaflesje en het hakenkruis. De afbeelding van Mickey is overal terug te vinden. 

De 90e verjaardag van Mickey Mouse wordt een heel jaar gevierd. De themaparken van Disney organiseren later dit jaar "World's biggest mouse party" ter ere van Mickey en Minnie Mouse, met festiviteiten in de resorts over de hele wereld. Er komen ook speciale uitzendingen op ABC en op Disney Channel, en een nieuwe Disney On Ice show "Mickey's special celebration" die ook door Azië zal toeren.  

AP

Meest gelezen