Video player inladen...

Erg omstreden predikanten zijn eregasten op openingsceremonie van VS-ambassade in Israël

De officiële opening van de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem is dan omstreden, dat geldt ook voor twee christelijke predikanten die daar het woord hebben gevoerd. Eén ervan werd berucht door uitspraken over Hitler, de andere vindt dat islam en mormonisme "uit de hel" komen.

Zijn niet alle Amerikaanse Joden enthousiast over de beslissing van president Donald Trump om Jeruzalem te erkennen als de hoofdstad van Israël en om de VS-ambassade in dat land te verplaatsen van Tel Aviv naar die "eeuwige stad", dan is dat wel het geval bij de grote meerderheid van evangelische christenen in de VS. Die groep heeft in 2016 massaal voor Trump gestemd.

Onder meer vicepresident Mike Pence hoort bij die diepgelovige groep, maar hij is vandaag niet in Jeruzalem. Twee opmerkelijke predikanten zijn dat wel. Het gaat om John Hagee, de oprichter van de beweging Christians United for Israël en Robert Jeffress, die betrokken was bij de campagne van Trump. Beide christelijke leiders nemen niet vaak een blad voor de mond.

Deed Hitler "het werk van God"?

John Hagee is een opmerkelijk leider van de zionistische christenen -ja, dat bestaat ook- in de Verenigde Staten en is goed bevriend met de meeste Israëlische premiers van de voorbije decennia. Onlangs beloofde hij president Trump dat die "politiek onsterfelijk" zou worden door zijn beslissing om de ambassade naar Jeruzalem over te brengen. "U hebt de moed om te doen wat andere presidenten nooit durfden", zei Hagee tot Trump.

Hagee zit zelf echter enorm verveeld met een van zijn omstreden sermoenen in de jaren 90. Daarin zou hij hebben gesuggereerd dat nazileider Adolf Hitler de wil van God zou hebben uitgevoerd via de Holocaust, omdat zo de Joden werden aangezet om naar Israël (toen nog Palestina, nvdr.) terug te keren en zo een Bijbelse profetie te vervullen. Hagee zwakte die verklaringen nadien af en zei dat zijn woorden "verkeerd waren geïnterpreteerd".

De controverse daarrond leidde in 2008 tot een rel met de Republikeinse presidentskandidaat John McCain. Die had toen uitdrukkelijk de steun van Hagee voor zijn campagne geweigerd wegens die "aanstootgevende" uitspraken. Nochtans had Hagee opgeroepen om voor McCain te stemmen.

Volgens Robert Jeffress vereren mormonen, moslims en hindoes "valse goden".
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

"Islam en mormonen, ketterijen uit de hel"

Die andere predikant die vandaag zijn zegen komt geven aan de VS-ambassade in Jeruzalem, Robert Jeffress, bakt het vaak ook nogal bruin. Zo riep hij in 2012  op om niet te stemmen voor de Republikeinse presidents­kandidaat Mitt Romney, enkel omdat die een mormoon is.

De mormoonse godsdienst is volgens Jeffress -net zoals de islam overigens- een "ketterij uit de put van de hel". Nog volgens Jeffress is "de katholieke kerk is onder invloed van Satan afgeweken van het rechte pad", heeft voormalig president Barack Obama "de weg bereid voor de komst van de Antichrist" en leiden holebi's "een miserabele en vuile levensstijl".

Jeffress is echter vooral gebeten op de islam, die hij beschouwt als "een religie van het kwaad" die pedofilie propageert omdat de profeet Mohammed met een meisje van negen jaar getrouwd zou zijn. Daarover is echter geen historische duidelijkheid en nogal wat islamitische geleerden stellen dat het meisje ouder geweest zou zijn. Hoe dan ook vereren mormonen, moslims en hindoes volgens Jeffress "een valse god".

Mitt Romney heeft intussen al gereageerd: in een tweet laat hij weten dat het een vergissing is om een dergelijke "onverdraagzame en bekrompen figuur" zoals Jeffress het openingsgebed te laten zeggen bij de opening van de VS-ambassade in Jeruzalem.

VIDEO: Herbekijk hieronder een fragment uit de speech van predikant John Hagee in Jeruzalem. "Israël leeft" , was zijn boodschap.

Video player inladen...

Meest gelezen