Facebook heeft al 200 verdachte apps geschorst na dataschandaal

Facebook heeft 200 verdachte apps op z'n minst tijdelijk onbeschikbaar gemaakt. Dat doet het na het dataschandaal rond Cambridge Analytica, waarbij bekend raakte dat het databedrijf zonder toestemming toegang kreeg tot de gegevens van miljoenen Facebook-gebruikers. De apps worden nu verder onderzocht.

Midden maart kwam aan het licht dat de gegevens van miljoenen Facebook-gebruikers in handen waren gekomen van het databedrijf Cambridge Analytica. Dat heeft die gegevens vermoedelijk gebruikt om onder meer de Amerikaanse presidentsverkiezingen te beïnvloeden. De data zelf werden verzameld via een eenvoudig quizappje op Facebook, gemaakt door een onderzoeker van de universiteit van Cambridge.

Facebook belandde in een ongeziene privacystorm, waarbij CEO Mark Zuckerberg zich zelfs moest komen verantwoorden voor het Amerikaanse Congres. In een reactie op de kritiek beloofde de Facebook-topman onder meer de privacy-instellingen te verbeteren en beter toegankelijk te maken. Daarover zijn de eerste aankondigingen al gebeurd. Ook zei Zuckerberg dat het een audit ging doen van een hele rist apps die nog altijd gebruikmaken van Facebook-data.

Eerste fase

Van die "duizenden apps" die het bedrijf intussen heeft onderzocht, zijn er vandaag 200 dataslurpende exemplaren geschorst, zo meldt Ime Archibong, vicepresident product partnerships bij Facebook. Die 200 apps zullen in een tweede fase grondiger onder de loep worden genomen, "om te achterhalen of ze effectief data misbruikt hebben".

Als de apps ook echt misbruik gemaakt hebben van persoonlijke gegevens van gebruikers, worden ze definitief verwijderd. Of uw data daarbij zijn, zult u in dat geval hier kunnen lezen, meldt Facebook nog. 

Archibong onderstreept dat daarmee de kous nog niet af is. "Er is nog veel werk voor de boeg om alle apps te vinden die mogelijk data van Facebook­gebruikers hebben misbruikt. Dat neemt veel tijd in beslag. Maar we investeren hier zwaar in, om er zeker van te zijn dat dit onderzoek zo grondig en punctueel mogelijk gebeurt."

Meest gelezen