AFP or licensors

Filmfestival Cannes tekent als eerste charter voor man-vrouwgelijkheid

Als eerste festival ter wereld ondertekent Cannes het charter voor man-vrouwgelijkheid op filmfestivals. Het gaat om een initiatief van de Franse beweging "5050 pour 2020". De bedoeling is dat zoveel mogelijk filmvestivals over de hele wereld het voorbeeld van Cannes gaan volgen. 

Het filmfestival van Cannes en zijn nevensecties, de Quinzaine des réalisateurs en de Semaine de la critique, hebben als eerste een charter voor man-vrouwgelijkheid op filmfestivals ondertekend. Het charter kwam er op initiatief van de Franse beweging "5050 pour 2020", die ijvert voor een gelijke verloning van mannen en vrouwen in de filmwereld tegen 2020. Het charter zal op alle internationale filmfestivals zal worden voorgesteld. 

Met de ondertekening verbindt Cannes er zich onder meer toe om "de ledenlijst van de selectiecomités en programmatoren transparant te maken" en om "alle verdenkingen over een gebrek aan diversiteit en gelijkheid van zich af te zetten." De tekst werd ondertekend door de verantwoordelijken van het festival in het bijzijn van de jury van de 71ste editie, die wordt voorgezeten door de Australische actrice Cate Blanchett.

Artistiek directeur Thierry Frémeux toont het ondertekende charter.
AFP or licensors

Verder vraagt het charter een tijdschema voor de omvorming van de bestuursorganen van de festivals, tot er evenveel mannen als vrouwen een leidinggevende functie hebben. Het charter legt wel geen quota op voor bijvoorbeeld geselecteerde vrouwelijke regisseurs.

We moeten onze eigen praktijken, gewoonten en geschiedenis in vraag stellen

Thierry Frémaux, artistiek directeur Filmfestival Cannes.

 "Na de Weinstein-affaire hopen we dat Cannes het idee gaat versterken dat de wereld veranderd is, en nog meer moet veranderen", zei artistiek directeur Thierry Frémaux op een conferentie over gelijkheid die werd geleid door de Franse minister van Cultuur Françoise Nyssen (van oorsprong een Belgische).

"We moeten onze eigen praktijken, gewoonten en geschiedenis in vraag stellen: maar één vrouwelijke Gouden Palm-winnaar en 82 geselecteerde vrouwelijke regisseurs. Dat is de situatie sinds Alice Guy, de eerste vrouwelijke regisseur", voegt Frémaux toe.

Vorige zaterdag protesteerden 82 vrouwen, onder wie Cate Blanchett en de Franse regisseur Angès Varda, op de trappen het festivalpaleis tegen de ongelijkheid in de filmwereld.

Meest gelezen