Klassieke krantenwinkel in de verdrukking

Het aantal krantenwinkels in Vlaanderen is in vrije val. Zes jaar geleden waren er 1.975, vandaag nog hooguit 1.500. Dat schrijven Het Nieuwsblad, de Gazet van Antwerpen, Het Belang van Limburg en De Standaard. Unizo  start met een proefproject om dagbladhandelaars te helpen hun aanbod uit te breiden

Meer en meer krantenwinkels sluiten de deuren. Zes jaar geleden telde Vlaanderen er 1.975. Vandaag nog hooguit 1.500. En de winkels die er nog zijn, zien het water meer en meer tot aan de lippen staan. Zelfstandigeorganisatie Unizo kent de situatie. "Liefst vier op de tien krantenwinkels zijn verlieslatend en een uitbater verdient gemiddeld amper 1.666 euro bruto per maand", zegt Luc Ardies van Unizo.

Van dagbladhandel tot buurtwinkel 3.0

Een krantenwinkel blijkt geen vetpot te zijn. Een rendabiliteitsonderzoek van Unizo wees uit dat de dagbladhandel zowel qua omzet als winst te afhankelijk is van haar 3 basisassortimenten: tabak, pers en kansspelen. “De algemene handelsmarge (omzet – aankoopkosten) bedraagt slechts 10,66%. Die marge is te klein om alle bedrijfskosten te blijven betalen”, verduidelijkt Unizo.

UNIZO en haar ‘Kenniscentrum Dagbladhandel’ start daarom een transitieproject voor de zelfstandige dagbladhandel. Het zijn kleine pilootgroepen waarbij krantenwinkels experimenteren met nieuwe initiatieven, o.l.v. een financieel expert.

“De bedoeling hiervan is om ondernemers niet enkel te sensibiliseren, maar ze ook te begeleiden om experimenten op te zetten die het aanbod uitbreiden naar andere producten en diensten die meer marge opleveren”, zegt Ardies. “Dit gebeurt onder meer aan de hand van diversificatie met een product- dienstenmix die een betere rendabiliteit oplevert, die sterk afgestemd is op de lokale markt en met een snelle rotatie van de producten”.

“De verschillende proefprojecten die we opstarten gaan elk rond een ander thema werken”, verklaart Ardies. “De ene groep gaat hun food en drankenassortiment uitbreiden, bijvoorbeeld in het dorp waar de laatste bakker verdwenen is. Een andere groep gaat in de omgeving van scholen bijvoorbeeld werken rond kopieerdiensten en een derde groep, in de grotere steden, kan zich specialiseren in sigarenverkoop en sterke drank”.

Vandaag vindt in Grimbergen het startevent plaats van het transitieproject ‘Van dagbladhandel tot buurtwinkel 3.0’. Tijdens dit startevent kunnen de zaakvoerders van dagbladwinkels hun kandidatuur indienen om deel te nemen aan de eerste ‘pilots’.

Meest gelezen