Verzoeningsoverleg Brussels Airlines: nog geen akkoord, woensdag praten vakbonden en directie voort 

Vanavond zijn de vakbonden en directie bij luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines zonder akkoord uit elkaar gegaan. De gesprekken worden woensdag voortgezet. Ook de geplande staking van woensdag gaat sowieso door. Vandaag legden de piloten bij luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines het werk neer. Het is nog maar de tweede keer in de geschiedenis van Brussels Airlines dat er gestaakt wordt.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Herlees onze liveblog

Geen akkoord, woensdag wordt er voort onderhandeld

Vandaag is er geen akkoord bereikt tussen de vakbonden en de directie van Brussels Airlines. De onderhandelingen worden woensdag voortgezet. De geplande staking van de piloten gaat woensdag sowieso door. Hierbij sluiten we onze liveblog af voor vandaag. 

"Vliegen tot 65 jaar is vaak een probleem"

Video player inladen...

Riadh Bahri geeft in "Het journaal 7" een update van de onderhandelingen. 

Wil om te landen is er, maar duurt lang

Vakbonden en directie zitten nog altijd samen op de hoofdzetel van Brussel Airlines om een oplossing te vinden voor het sociaal conflict dat er nu al maanden heerst. De vakbonden bestuderen nu opnieuw een tegenvoorstel van de directie. Een beetje pendeldiplomatie dat volgens de bonden en directie tot een akkoord zou moeten leiden. 

Vakbonden doen tegenvoorstel

De vakbonden hebben een tegenvoorstel gedaan, omdat er volgens hen nog marge is om verder te gaan. Dat voorstel is door de directie bestudeerd. Om 15.30 uur komt iedereen terug samen.

Verzoeningsoverleg verloopt moeizaam

De onderhandelingen tussen piloten en directie verloopt stroef. Het overleg is gestopt en zal hervat worden om 15 uur. Dat hebben enkele piloten betrokken in het overleg gezegd aan hun stakende collega's die postgevat hebben voor het gebouw van de luchtvaartmaatschappij. 

“Mocht de staking uitbreiden naar meer dan 2 dagen, dan zitten ze hier echt wel met een probleem” 

Video player inladen...

Sinds vanmorgen zitten directie en vertegenwoordigers van piloten rond de tafel, op zoek naar een oplossing.  VRT-journalist Riadh Bahri geeft een laatste stand van zaken aan de hoofdzetel van Brussels Airlines.

"Gestrande reizigers krijgen hotelaccommodatie voor de nacht en nieuwe boeking voor vlucht van morgen"

Video player inladen...

Reizigers die gestrand zijn op de luchthaven van Zaventem zijn vaak buitenlanders. Kim Daenen, woordvoerster van Brussels Airlines, bevestigt dat de luchtvaartmaatschappij een minderheid van de passagiers niet heeft kunnen bereiken. “Gestrande passagiers krijgen uiteraard hotelaccommodatie voor de nacht. En ze krijgen ook een compensatie en een nieuwe boeking naar de vlucht van morgen”, aldus Daenen.

"De wil om akkoord te bereiken, is er wel"

Op het hoofdkantoor van Brussels Airlines zitten vakbonden en directie al enkele uren samen tijdens een verzoeningsvergadering. "Hoe dat zal uitdraaien, is nog koffiedik kijken, maar bij de beide partijen is er wel de wil om tot een akkoord te komen. Maar voorlopig lijkt het moeilijk te gaan", zegt VRT-journalist Riadh Bahri. "Het huidige voorstel focust vooral op een betere vakantieregeling en een lagere werkdruk. Het is de vraag of dat voldoende zal zijn voor de piloten, die ook al een tijdje meer loon vragen, maar daar lijkt geen geld voor te zijn. Bovendien kost deze staking Brussels Airlines ook om en bij de 10 miljoen euro."

"Drukste zone van de luchthaven ligt er verlaten bij"

Video player inladen...

VRT-journalist Riadh Bahri is op de luchthaven van Zaventem waar normaal honderden mensen staan in te checken bij Brussels Airlines. Maar vandaag is het door de staking opvallend rustig aan de balie. "Amper 10 tot 20 vluchten worden effectief uitgevoerd vandaag", aldus Bahri.

Staking is voor sommige reizigers toch een onaangename verrassing

Video player inladen...

Op de luchthaven is het rustig aan de balie van Brussels Airlines. De meeste vluchten zijn omgeboekt of passagiers hebben ervoor gekozen om hun ticket te laten terugbetalen. Toch duiken er nog gestrande reizigers op, vooral buitenlanders, maar toch ook af en toe een Belg.

Vakbondsman Filip Lemberechts: “We verwachten heel concreet uitgewerkt voorstel”

Video player inladen...

Verzoeningsvergadering gaat stilaan van start: "Iedereen wil extra stakingen vermijden"

Rond 9.15 uur zijn de directie en de vakbonden bij Brussels Airlines samengekomen voor hun verzoeningsvergadering. "Hoelang dat overleg zal duren, is heel onduidelijk. Dat kan één uur duren, maar even goed vijf uur of een hele dag", legt VRT-journalist Riadh Bahri uit. "Maar eigenlijk moeten ze er wel uit geraken. Er is geen andere optie meer, nu het conflict zo op de spits is gedreven. Iedereen wil een horrorscenario van langere stakingen en de daarbij horende kostprijs vermijden. Dus het is van moeten. Al ligt de gevraagde loonsverhoging wel héél moeilijk. Maar op het punt van work-lifebalance is er nog marge."

Davignon ontkent: "Geen collectief ontslag"

In een eerste overlegronde tussen Brussels Airlines-voorzitter Etienne Davignon en de pilotenvakbonden heeft Davignon gezegd dat er geen collectieve ontslagronde komt bij de luchtvaartmaatschappij. Dat gerucht deed afgelopen weekend de ronde, maar werd meteen ontkend door de directie. Er zou daarentegen tegen eind juni een groeiplan op tafel worden gelegd, aldus nog Davignon.

Ook aan de ticketbalie van Brussels Airlines op de luchthaven is er geen sprake van een overrompeling

Christelijke vakbond: "Hopelijk legt het management de kaarten op tafel vandaag"

"Vandaag is het wat ons betreft erop of erover: we vragen een duidelijk voorstel om te bespreken met onze piloten", zegt Paul Buekenhout van de christelijke vakbond voor het overleg met Brussels Airlines-voorzitter Etienne Davignon. "We staan open voor een duidelijk plan. Het pingpongspel is nu gedaan, de kaarten moeten op tafel gelegd worden."

Opvallend: CEO van Brussels Airlines overlegt zélf met piloten, op straat

Sinds iets over 8 uur zit voorzitter Etienne Davignon samen met de vakbonden, voor de verzoeningsvergadering die rond 9 uur start. Maar intussen zit Brussels Airlines-CEO Christina Foerster ook niet stil: ze woont de vergadering straks niet bij, maar ze gaat wel in dialoog met de piloten. "Sinds 7 uur is Foerster hier al aanwezig tussen de stakende piloten op eigen initiatief, om met hen te praten. Ze steekt zich vandaag zeker niet weg", zegt VRT-journalist Riadh Bahri.

Tientallen piloten staan verzameld aan het stakerspiket aan de hoofdzetel van Brussels Airlines

"Belgische reizigers lijken goed op de hoogte van de staking"

In de vertrekhal van Brussels Airport blijft het relatief rustig tijdens de anders drukke ochtenduren. "Vooral aan rijen 2 en 3 waar Brussels Airlines incheckt, is het kalm", zo stelt VRT-journalist Mattias Tuyls vast. "Belgische reizigers hebben de raad om thuis te blijven duidelijk goed opgevolgd. Enkel internationale reizigers vallen soms compleet uit de lucht en stranden tijdelijk in ons land. De gedupeerde passagiers aan de ticketbalie lijken vooral in hun lot te berusten."

Video player inladen...

Liberale vakbond: "Minder blabla, meer boemboem"

Aan het hoofdkantoor van Brussels Airlines stromen de vakbonden toe voor de gepolande gesprekken met de directie. "Er zijn inderdaad veel piloten komen opdagen vandaag, aan het stakerspiket. De voorbije weken waren dan ook turbulent", zegt Filip Lemberechts van het ACLVB. "Uiteraard verwachten we vandaag oplossingen. We wachten al weken op een degelijk voorstel, hopelijk komt dat op de tafel nu. Het is tijd voor minder blabla en meer boemboem."

Er zijn nog verschillende langeafstandsvluchten onderweg naar Brussels Airport, voor het vliegverkeer straks grotendeels stilvalt

Op het vertrekbord in de inkomhal van Brussels Airport staan een pak geschrapte vluchten

Incheckbalies Brussels Airlines blijven leeg

In de inkomhal van de luchthaven van Zaventem staan er géén passagiers aan de incheckbalies van Brussels Airlines. Een groot contrast met de gebruikelijke drukte tijdens de ochtenduren. De goede raad van Brussels Airlines, om vandaag niet naar de luchthaven te komen, wordt dus vrij goed opgevolgd.

Morgen (in theorie) wel normaal vliegverkeer

De piloten zijn van plan om vandaag én woensdag het werk neer te leggen, maar morgen zou alles min of meer normaal moeten verlopen. "Of echt alle vluchten zoals gepland verlopen, blijft koffiedik kijken, want gevolgen zijn altijd mogelijk, als bepaalde toestellen niet op hun plaats staan", zegt Brussels Airlines-woordvoerder Kim Daenen in "De ochtend". "We hopen vooral om vandaag uit het sociaal conflict te geraken, en goed nieuws te kunnen aankondigen na het geplande overleg. We begrijpen dat een betere work-lifebalance de grootste verzuchting is van de piloten, en daar gaan we echt iets aan doen."

"Kwart van onze vluchten vertrekt nog vandaag"

Ondanks de pilotenstaking ligt Brussels Airlines niet volledig plat vandaag. "Ongeveer een kwart van onze vluchten zal vandaag toch vertrekken", zegt woordvoerder Kim Daenen in "De ochtend". "Voor de rest blijft alles aan de grond. Daarover hebben we onze passagiers zélf gecontacteerd, sinds er woensdagavond bekend werd dat er gestaakt zou worden. Het was alle hens aan dek, en zo hebben we 55.000 passagiers kunnen omboeken. Dat is naar schatting 90 procent van de betrokken passagiers. Een huzarenstukje van de mensen in onze callcenters, want het duurt gemiddeld 20 minuten om voor elke passagier een oplossing op maat te voorzien. En daar hangt een prijskaartje van ruim 10 miljoen euro aan, zonder reputatieschade."

Brussels Airlines: "Passagiers, contacteer ons callcenter"

De luchtvaartmaatschappij raadt passagiers die vandaag of woensdag een vlucht via hen hadden geboekt aan om niet naar de luchthaven te komen, maar het callcenter van Brussels Airlines te contacteren. Een aanzienlijk deel van de passagiers op de meer dan 500 vluchten is al omgeboekt, of heeft het geld van zijn ticket laten terugbetalen.

Pilotenstaking gaat van start

De piloten van Brussels Airlines leggen vandaag het werk neer, het resultaat van een sluimerend sociaal conflict dat al enkele maanden duurt. De piloten vragen onder andere meer loon, duidelijkheid over hun pensioen en een betere combinatie tussen hun werkroosters en hun privéleven. Voorlopig lijken directie en vakbonden elkaar daarin niet te vinden, maar vandaag staat er een nieuwe verzoeningsvergadering gepland.

Meest gelezen