Lokaal kopstuk stapt uit N-VA en richt nieuwe partij op in Dilsen-Stokkem

Gemeenteraadslid Anita Dekkers, in 2012 nog lijsttrekker, stapt uit N-VA in Dilsen-Stokkem en blijft voorlopig onafhankelijk gemeenteraadslid. Ze trekt, samen met twee andere N-VA-mandatarissen, op 14 oktober met de nieuwe partij "Voor U" naar de kiezer.

Nadat provinciaal voorzitter Bart Schepens vorige week al de N-VA verliet, krijgt N-VA Limburg een volgende klap te verwerken. Anita Dekkers stapt samen met vier andere N-VA'ers uit de partij, onder wie de OCMW-raadsleden Pierre Gielen en Moniek Demollin. De N-VA haalde in Dilsen-Stokkem in 2012 vier zetels, waarna de partij in de oppositie belandde.

Volgens Dekkers was er een scheiding binnen het bestuur van N-VA Dilsen-Stokkem ontstaan. "We hadden allen nog maar te luisteren naar de anderen. In mijn ogen is er een provinciaal probleem", zegt ze. "Het zijn de 'die hards' en de oprichters die aan de kant worden geschoven en N-VA nu verlaten."

Dekkers benadrukt dat het lijsttrekkerschap of haar plaats op de lijst niet de aanleiding tot de breuk vormde. "De lijsttrekker is al lang bekendgemaakt. Wij denken echter dat er provinciaal verkeerde keuzes worden gemaakt", aldus Dekkers. "Het wordt bijna een "CD&V plus"-lijst, onder wie de lijsttrekker en nog een paar mensen."

Samen met Gielen en Demollin richt ze de nieuwe partij "Voor U" op. "Ons hart ligt nog altijd bij de inwoners en ons gedachtegoed blijft hetzelfde. Een Vlaams hart blijft een Vlaams hart, dus op dat vlak zit de nieuwe partij op dezelfde lijn", zegt Dekkers.

Dekkers wordt lijsttrekker van de onafhankelijke partij, maar is nog op zoek naar kandidaten. "We hebben geen schoonmoeder die ons de les komt spellen. We hebben onze inhoudelijke speerpunten en zullen van daaruit de komende maanden verder werken aan ons programma", besluit ze.

Meest gelezen