Videospeler inladen...

Lukas Dhont over de wereldpremière van "Girl": "Het voelt als een enorme overwinning"

Een staande ovatie en laaiende reacties van de internationale pers : "Girl", het langspeeldebuut van Lukas Dhont, was dit weekend een overdonderend succes op het filmfestival van Cannes. Op Radio 2 vertelde de jonge regisseur over zijn ervaring. 

Beluister hier het volledige gesprek met Lukas Dhont

Op het filmfestival van Cannes ging dit weekend "Girl", het debuut van de jonge Belgische regisseur Lukas Dhont in première. De eerste reacties waren alvast overweldigend positief, en het publiek uitte na de eerste vertoning zijn bewondering voor de film zelfs met een langdurige staande ovatie. Dhont zelf is enorm ontroerd door de reacties: "Het was zo'n intens heftig moment, ik ben er nog steeds niet van bekomen." zegt hij in een interview op Radio 2. "De reacties zijn zo overweldigend dat ik in een soort natural high ben."

De reacties zijn zo overweldigend dat ik in een soort natural high ben."

Lukas Dhont, regisseur "Girl"

"Het was de eerste keer dat ik de film in een zaal samen met het publiek kon bekijken, en dat was een bijzonder emotioneel moment." zegt Dhont. Mijn ouders, familie en vrienden waren er allemaal en toen ik de reacties op hun gezichten zag kon ik het echt niet meer droog houden" lacht hij. 

Tijdens het fotomoment voor "Girl" deed hoofdrolspeler Viktor Polster de aanwezige pers ook grote ogen trekken door spontaan een grand écart te doen (te bekijken in het filmpje bovenaan). Veel filmjournalisten vroegen zich namelijk af of Viktor de dansscènes in de film zelf speelde. "Op deze manier hebben we bewezen dat hij weldegelijk alles zelf gedaan heeft." zegt Dhont. "Die foto staat trouwens vandaag in een Franse krant als "beeld van de dag", dus het was ook nog eens een fantastische move voor de zichtbaarheid van onze film." 

"Girl" is geïnspireerd door een waargebeurd verhaal en gaat over Lara (Viktor Polster), een 15-jarig meisje dat niets liever wil dan ballerina worden. Om die droom waar te maken is enorm veel discipline nodig, maar de uitdaging wordt nog groter gemaakt doordat Lara geboren is in het lichaam van een jongen.  De film volgt Lara in het dagelijkse gevecht tegen haar eigen lichaam. 

Er wordt nu al gesproken van de ballerina die ze nooit meer zullen vergeten."

Nora, het meisje waarop de film gebaseerd is, zat bij de première ook in de zaal. "Ik denk dat het zowel voor mij als voor haar als een enorme overwinning voelt." aldus Dhont.  De regisseur is erg blij met de reactie van het publiek op het hoofdpersonage. "De mensen omarmen het personage van Lara echt, er wordt nu al gesproken van de ballerina die ze nooit meer zullen vergeten."

Zo'n succes op het grootste filmfestival ter wereld gaat niet onopgemerkt voorbij. "Er is enorm veel interesse in de film en bijgevolg ook in de mensen die eraan meegewerkt hebben." zegt Dhont. Maar voorlopig is het nog even afwachten wat dat juist betekent voor de regisseur en zijn team. "Momenteel zijn we nog erg gefocust op de film en de pers en zijn we daar nog niet zo mee bezig." lacht hij. 

Ik hoopte voornamelijk mensen te raken met mijn film, en dat is zeker al gebeurd."

Het is nog af te wachten of "Girl" in de prijzen zal vallen in Cannes, want die worden pas zaterdag, op het einde van het festival uitgereikt.  Lukas Dhont is hoopvol maar realistisch: "Ik hoopte voornamelijk mensen te raken met mijn film, en dat is zeker al gebeurd. In het beste geval krijgen we een prijs (de prestigieuze "Camera d'Or", voor beste langspeeldebuut), en daar hopen we met het hele team op, maar we weten dat de andere genomineerden ook erg straf zullen zijn, dus we zitten zeker met sterke competitie."

"Girl" verschijnt in de herfst bij ons in de zalen.

Meest gelezen