Moordenaar van Pim Fortuyn wil in buitenland gaan wonen en wil af van meldplicht

Volkert van der Graaf, de moordenaar van de Nederlandse politicus Pim Fortuyn, wil in het buitenland gaan wonen. Hij is nu vrij onder voorwaarden en moet zich één keer in de drie weken melden. Daar wil hij vanaf. Hij heeft daarom een een kort geding aangespannen tegen de Nederlandse Staat. 

De inmiddels 48-jarige Van der Graaf werd op 15 april 2003 veroordeeld tot achttien jaar cel voor de moord op Fortuyn. Nadat hij twee derde van zijn celstraf had uitgezeten, kwam hij vier jaar geleden onder voorwaarden vrij. 

Hij moet zich nog tot 2020 één keer in de drie weken melden bij de Nederlandse authoriteiten. Hij wil nu af van die meldplicht, zodat hij in het buitenland kan gaan wonen. Naar waar hij zou willen verhuizen, is niet bekend. 

Eerder wou Van der Graaf ook al af van zijn enkelband en vond hij de opgelegde psychische begeleiding niet nodig. Het Openbaar Ministerie wilde hem vorig jaar weer terugsturen naar de gevangenis wegens het schenden van zijn voorwaarden, maar een Amsterdamse rechtbank ging daar niet mee akkoord. 

Meest gelezen