Videospeler inladen...

IS eist aanslag tegen politiegebouw in Indonesië op: daders opnieuw een gezin

Een dag na de dodelijke aanslag op drie kerken in Surabaya, in Indonesië, hebben vier motorrijders en een kind een bom laten ontploffen voor het hoofdkwartier van de politie. Er is sprake van tien gewonden. De daders kwamen om, het zou opnieuw gaan om leden van eenzelfde gezin. Ook de aanslag van vandaag is opgeëist door de terreurgroep IS.

Op beelden van een bewakingscamera is te zien hoe vier mensen op twee motorfietsen door agenten bij de ingang worden aangemaand om te stoppen. Daarop laten ze een bom ontploffen. Volgens de Indonesische politie raakten vier politieagenten en zes burgers gewond. 

Videospeler inladen...

Op een van de twee motors zat ook een 8-jarig meisje. Dat raakte zwaargewond maar zou de ontploffing hebben overleefd. De vier motorrijders zijn omgekomen. Volgens de politie gaat het opnieuw om 5 leden van één gezin. Ook de bomaanslagen van gisteren werden uitgevoerd door leden van eenzelfde familie en ook toen werden kinderen ingezet. Die kinderen zijn bij de explosie overleden.

Vanavond heeft de terreurgroep IS de verantwoordelijkheid voor de aanslag op het hoofdkantoor van de politie in Surabaya opgeëist. Dat was ook al het geval voor de aanslagen tegen de drie kerken gisteren waarbij acht mensen zijn vermoord.

De aanslagen zouden zijn uitgevoerd door Jemaah Ansharut Daulah (JAD), een kleine Indonesische terreurgroep die zich heeft aangesloten bij IS. Die JAD is een van de vele afsplitsingen van de Jemaah Islamiah, de Indonesische terreurgroep die onder meer verantwoordelijk was voor de bloedige bomaanslag op een discotheek in Bali waarbij in 2002 meer dan 200 doden zijn gevallen. 

Teruggekeerd uit Syrië?

Volgens de Indonesische politie werden de aanslagen tegen kerken in Surabaya gisteren uitgevoerd door een gezin dat recent uit Syrië was teruggekeerd, maar die verklaring is later ingetrokken.

Of ze indirect onder invloed van teruggekeerde Syriëstrijders zijn gekomen, is echter niet uit te sluiten. Vanuit Indonesië en Maleisië zijn iets meer dan duizend moslims vertrokken om zich bij IS in Syrië aan te sluiten. Een aantal daarvan zouden gedood zijn in Syrië, maar anderen proberen nu om terug te keren en er wordt gevreesd voor meer terreuraanslagen in de toekomst.   

De vorige terreurgolf in Indonesië dateert van de periode na 2000 toen Al Qaeda de grote inspirator van extremistische moslims was. Die beweging is de voorbije tien jaar door de Indonesische politie de kop ingedrukt. De meeste leiders zijn gedood of opgepakt.

Christenen in het vizier

Zowat 87% van de Indonesische bevolking is moslim. De 10% christenen vormen de grootste minderheid. Die christenen zijn er vooral bij etnische minderheden zoals de Batak op Sumatra, de Toraja en Minahasa in Sulawesi, het eiland Flores en de Molukken in het oosten van Indonesië. In Surabaya is er ook een aanzienlijke christelijke gemeenschap. In Bali zijn de hindoes in de meerderheid, maar in Oost-Java zijn er hindoegemeenschappen.

Over het algemeen leven die groepen vreedzaam naast elkaar, maar de laatste jaren zijn onderdelen van moslimgemeenschap geradicaliseerd, onder meer via door Saudi-Arabië geïnspireerd onderwijs en "sociale" activiteiten. De voorbije decennia zijn er al vaker kerken en moskeeën in brand gestoken bij geweld tussen moslims en christenen in onder meer Sulawesi en de Molukken.

Opvallend is ook dat de stad Solo of Surakarta, iets ten zuiden van Surabaya, een bolwerk is van radicale moslims. In het verleden zijn er al vaak jongeren uit Solo gerekruteerd door extreme moslimgroepen. Ook Poso in het zuiden van Sulawesi en het westen van Java zijn belangrijke gebieden voor radicale moslims.

"Wees waakzaam in Indonesië"

Ons ministerie van Buitenlandse Zaken raadt reizen naar Indonesië niet af en zegt dat buitenlanders er niet specifiek geviseerd worden. Toch vraagt BZ de Belgen in Indonesië om "permanent waakzaam te blijven". De facebookpagina van de Belgische ambassade in Jakarta wordt dagelijks bijgewerkt met nieuwe informatie.

Meest gelezen