Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Nieuw protest en geweld verwacht in Gaza bij herdenking van "dag van de catastrofe" 

Jens Franssen, VRT NWS-verslaggever in Israël verwacht vandaag weer protest in Gaza. Gisteren werden bijna 60 Palestijnen gedood na zware confrontaties met het Israëlische leger.  De Palestijnen herdenken vandaag, wat zij noemen, "de dag van de catastrofe". Daarmee doelen ze op de oprichting van de staat Israël 70 jaar geleden.  Het Israëlische leger gaat ervan uit dat er vandaag ook weer geweld zal zijn.

Gisteren werd in Jeruzalem de nieuwe Amerikaanse ambassade geopend en dat lokte hevig protest uit bij de Palestijnen. Bijna 60 mensen werden doodgeschoten door Israëlische soldaten, waaronder kinderen.

De Palestijnse Autoriteit wil de zitting van de Veiligheidsraad aangrijpen om bescherming te eisen voor het Palestijnse volk onder de Israëlische bezetting. Ook wil ze zich, vanwege de Israëlische nederzettingen, wenden tot het Internationale Strafhof in Den Haag. Bij een vorige opflakkering van het geweld kwam er ook een spoedzitting van de Veiligheidsraad. Maar dat leidde niet tot een gemeenschappelijk standpunt. Beide partijen werden enkel opgeroepen tot terughoudendheid.

"Dag van de catastrofe"

Door de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem te verhuizen, erkennen de Verenigde Staten Jeruzalem als de hoofdstad van Israël. Dit ligt extreem gevoelig, aangezien de Palestijnen Jeruzalem ook als hun hoofdstad beschouwen.

En ook vandaag lijkt een explosieve dag te zullen worden. De Palestijnen herdenken immers de "Nakba" of "Catastrofe".  Ze gebruiken de term voor de oprichting van de staat Israël, 70 jaar geleden, legt VRT NWS-verslaggever Jens Franssen uit.

Honderdduizenden Palestijnen werden toen uit hun huizen verdreven en sloegen op de vlucht.  Bovendien worden vandaag vele begrafenissen gehouden voor de dodelijke slachtoffers die er gisteren vielen. Het Israëlische leger laat weten voorbereid te zijn op een nieuwe golf van demonstraties.

De emoties zullen zeker hoog oplaaien bij de Palestijnen, want vandaag worden de meer dan 50 dodelijke slachtoffers begraven.  

Jens Franssen

Gemengde internationale reacties

Landen zoals Frankrijk, Turkije en ook ons land veroordelen de gewelddadige aanpak van Israël.  Zowel Zuid-Afrika als Turkije hebben beslist om hun ambassadeurs voorlopig uit Israël terug te trekken.  Volgens Duitsland heeft Israël het recht zich te verdedigen, maar dan proportioneel en niet met  buitensporige geweld, zoals nu.

Australië veroordeelt eveneens de gewelddadige aanpak van Israël, maar wijst ook met een beschuldigende vinger naar  de radicale islamitische verzetsbeweging Hamas, die aan de macht is in de Gazastrook,  omdat die het Israëlische leger zwaar provoceert.

Het Witte Huis schuift de schuld van het geweld in de Gazastrook volledig in de schoenen van Hamas. Op de vraag of de VS Israël vanwege de vele doden niet zou moeten oproepen tot meer terughoudendheid, antwoordde de woordvoerder van VS-president Donald Trump, dat dit niet nodig is, omdat Hamas verantwoordelijk is. Hamas zou de situatie "op cynische wijze" uitgebuit hebben.

Spoedzitting VN-Veiligheidsraad

Golfstaat Koeweit heeft een spoedzitting gevraagd van de VN-Veiligheidsraad.  Die komt om 16 uur Belgische tijd  bijeen om zich over het opflakkerende geweld tussen Israël en de Palestijnen te buigen.

Beluister hier een gesprek met Jens Franssen uit het Radio 1-programma "De ochtend":

Meest gelezen