Google

Paters jezuïeten geraken op: het Instituut voor Theologische Studies in Brussel gaat dicht

Op 1 september 2019 gaat het Instituut voor Theologische Studies, Faculteit Theologie van de Sociëteit van Jezus in Brussel, dicht. “De professoren jezuïeten die er les geven, worden ouder en er zijn geen opvolgers meer", zegt jezuïet Tommy Scholtes in "De wereld vandaag" op Radio 1.

Aanvankelijk was het Instituut voor Theologische studies, kortweg IET, bedoeld voor toekomstige Jezuïet-priesterstudenten. Maar al 30 jaar lang kunnen ook seminaristen van een twintigtal bisdommen, voornamelijk uit Frankrijk, er terecht. Ook heel wat andere religieuzen of leken volgen er cursussen, zoals bijbelstudie of Hebreeuws. Op dit moment telt het instituut een 60-tal studenten. 

Er is geen interesse van leken om er les te geven, omdat de paters dit quasi gratis doen, voor kost en inwoon. 

Het instituut, dat dit jaar 50 jaar bestaat, gaat dicht omdat de paters op zijn. De professoren jezuïeten die er les geven, worden ouder en er zijn geen opvolgers meer. Er is geen interesse van leken om er les te geven, omdat de paters dit zo goed als gratis doen, voor kost en inwoon. Geen enkele leek is bereid om er les te geven tegen een hongerloon. 

Het instituut zoekt al jaren naar andere instellingen, ordes of gemeenschappen om de opleiding over te nemen, maar ook daarvoor is er geen interesse. Daarom is er internationaal beslist dat de opleiding voor Franstalige Jezuïeten in Parijs zal kunnen worden gevolgd. De directie van het instituut onderzoekt nu of er toch nog bepaalde cursussen kunnen worden gegeven in Brussel, maar de academische opleiding stopt volgend jaar.

Nederlandstalige jezuïeten kunnen theologie studeren aan de universiteit van Leuven. De Vlaamse en Nederlandse jezuïeten fuseerden al jaren geleden.

Meest gelezen