Salah Abdeslam gaat niet in beroep tegen zijn veroordeling

Salah Abdeslam aanvaardt zijn veroordeling tot 20 jaar cel, voor de schietpartij in de Driesstraat waarbij vier agenten gewond raakten. Dat bevestigt zijn advocaat Sven Mary.

"Meneer Abdeslam wil geen beroep aantekenen tegen zijn veroordeling", zegt advocaat Mary, die zijn cliënt vandaag nog aan de telefoon had. "Dat is zijn keuze." 

Salah Abdeslam werd, samen met Soufien Ayari, op 23 april veroordeeld voor poging tot moord in een terroristische context. Op 15 maart 2016 hadden ze politiemensen onder vuur genomen, die het appartement kwamen doorzoeken waar ze zich verschanst hadden. De agenten dachten dat het appartement leeg stond. Maar zodra ze aankwamen, werden ze beschoten. Drie agenten raakten daarbij gewond. Agenten van de speciale eenheden konden één schutter doodschieten, twee anderen konden vluchten. Ook een agent van de speciale eenheden liep verwondingen op.

Meest gezochte terrorist wordt gearresteerd

Die twee anderen konden drie dagen later worden gearresteerd in een appartement in de Vierwindenstraat in Molenbeek. Het bleken Soufien Ayari en Salah Abdeslam, die op dat ogenblik een van de meest gezochte terreurverdachten van Europa was. Abdeslam was immers ook betrokken bij de aanslagen in Parijs, in november 2015. Daarom werd hij later overgeleverd aan Frankrijk, waar hij nu nog in de gevangenis zit.

Tijdens het proces over die schietpartij liet Abdeslam weten dat hij het Belgische rechtssysteem niet erkende. Toch gebruikte zijn advocaat een procedurefout, in een poging om hem vrijuit te laten gaan. Volgens advocaat Mary was er een document in het Frans opgesteld, terwijl dat in het Nederlands had moeten gebeuren. De rechtbank veegde de procedurefout uiteindelijk van tafel. Er komt nu dus geen proces in beroep voor Abdeslam, waar die procedurefout opnieuw uitgespeeld zou kunnen worden. Het gevolg is ook dat de procedurefout nooit zal kunnen worden voorgelegd aan het Hof van Cassatie of het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, een mogelijkheid die Sven Mary graag had opengelaten.

Of de handlanger van Abdeslam, Sofien Ayari, in beroep gaat, is nog niet duidelijk. Abdeslam moet later wel nog in Parijs terechtstaan voor de aanslagen van 2015.

Meest gelezen