De 22-jarige Naomi Musenga belde op 26 december met hevige pijn naar de hulpdiensten.
AFP or licensors

Telefoniste die doodzieke vrouw bespotte, weigert zondebok te zijn

De telefoniste bij de Franse hulpdiensten die eind vorig jaar een doodzieke vrouw bespotte toen die belde voor hulp, zegt dat haar geen schuld treft. Ze stond onder zware druk, zo zei ze in een tv-interview, en de nooddiensten zijn overwerkt. 

Op 29 december 2017 belt de 22-jarige Naomi Musenga met hevige buikpijn naar de medische nooddienst in Straatsburg, en zegt dat ze hevige pijn heeft, en denkt dat ze gaat sterven.  "Je gaat zeker sterven op een dag, zoals iedereen", antwoordt de telefoniste.  

Als Musenga het moeilijk heeft om de pijn te beschrijven, zegt de telefoniste geïrriteerd dat ze zal ophangen als Musenga niet zegt wat er aan de hand is. De telefoniste verbindt Musenga niet door met een dokter, wat nochtans de procedure is, maar raadt haar aan SOS Médecins te bellen. Musenga belt dan SOS Médecins, die dokters sturen in plaats van ziekenwagens, maar krijgt daar pas uren later iemand aan de lijn. Pas vijf uur later wordt Musenga naar een ziekenhuis in Straatsburg gebracht, waar ze een hartaanval krijgt en op intensieve zorg sterft aan het falen van verschillende organen. 

In een (anoniem) interview met een Franse tv-zender heeft de telefoniste nu gezegd dat ze weigert de schuld op zich te nemen. "We staan constant onder druk, we werken twaalf uur lang in moeilijke omstandigheden", zo zei ze. "Het kan twee of drie uur zijn dat ik aan mijn telefoon hang. Ik heb geen tijd om eens op te staan, zo groot is de vraag. We hangen op en we nemen de telefoon weer op. We hangen op en we nemen weer op."

Gevraagd of ze spijt had van haar botte opmerking, antwoordde de telefoniste dat het gezien de omstandigheden ongepast was. 

Haar advocaat had eerder al gezegd dat de vrouw gemiddeld 2.000 oproepen per werkdag afhandelt. "Als je hoort: "Ik heb buikpijn", dan is je eerste reflex te denken dat er geen absolute noodsituatie is en dat de beller naar de huisarts moet gaan", zo zei hij. 

De telefoniste is voorlopig geschorst en de autoriteiten zijn een onderzoek begonnen. De vrouw wil anoniem blijven omdat ze vreest voor haar veiligheid als haar identiteit bekend zou raken. Collega's van haar zijn volgens de telefoniste al bedreigd.

Meest gelezen