Videospeler inladen...

Vlaamse poppen vieren feest in Cannes

Vlaanderen boven in Cannes dit jaar. De ploeg van “Girl” is nog altijd aan het bekomen van de ovaties en superlatieven van de verzamelde wereldpers. Vanavond gaan we op dat élan verder op het vijftigste verjaardagsfeest van de Quinzaine des Réalisateurs. Daar gaat de Vlaamse stop motion-film “Ce magnifique gâteau” in wereldpremière.

Zes jaar lang hebben Emma De Swaef en Marc James Roels aan “Ce magnifique gâteau” gewerkt. De term monnikenwerk is hier echt wel op zijn plaats. Stop motion is een techniek waarbij foto’s worden gemaakt van poppen,  die telkens een beetje worden verschoven. Die beelden worden dan minutieus aan mekaar gemonteerd en zo lijkt het alsof de poppen bewegen. Per werkdag levert dat soms maar 5 seconden film op.

De Swaef en Roels gingen aan de slag met wollen poppen, in een wonderlijke vertelling over ons koloniale verleden. “Ce magnifique gâteau” duurt 44 minuten en is opgedeeld in vijf stukken rond verschillende personages: een getroebleerde koning, een pygmee die in een luxehotel werkt, een zakenman op expeditie, een verloren gelopen portier en een jonge deserteur. 

Zegt Emma: “Marc en ik zijn al langer gefascineerd door die koloniale periode en hebben vier jaar lang aan het scenario gesleuteld. We proberen die hele problematiek met humor aan te kaarten. Vanavond in de zaal in Cannes weten we pas of onze specifieke humor ook zal aanslaan.”

Marc James Roels en Emma De Swaef in Cannes.

Ereplaats

Het is niet zomaar een avond, voor de Quinzaine des Réalisateurs in Cannes. Dat is de belangrijke nevensectie georganiseerd door en voor regisseurs sinds eind jaren zestig. De programmatie omvat kort- en langspeelfilms, documentaires en animatieprenten. Precies vandaag 14 mei viert de Quinzaine haar vijftigste verjaardag. De avond wordt afgesloten met een vertoning van “Ce magnifique gâteau”.

Dat is de top, het beste wat ons kon overkomen

Emma De Swaef

“Dat is de top, het beste wat ons kon overkomen” zegt Emma De Swaef over de eer die hun film te beurt valt. “We zijn heel nerveus, want de Quinzaine heeft heel wat anciens uitgenodigd. In de zaal zitten dus enkele regisseurs die tijdens vroegere edities hun films mochten voorstellen in de Quinzaine. Ik ben heel benieuwd wie we daar gaan herkennen.” Ter illustratie: grote namen die met hun vroege werk ooit de Quinzaine aandeden, zijn Martin Scorsese, Michael Haneke, Sofia Coppola en de broers Dardenne.

Na de wereldpremière van vanavond, blijven Emma en Marc nog enkele dagen in Cannes. Voor interviews en vooral ook voor meetings met internationale distributeurs, die hun film hopelijk tot ver buiten België willen uitbrengen. Genieten én hard werken, dat vat de Cannes-ervaring goed samen. 

“Ce magnifique gâteau” speelt later dit jaar in de Belgische zalen.

Meest gelezen