Videospeler inladen...

William Vance, tekenaar van de stripreeks XIII, is overleden

De Belgische striptekenaar William Vance is overleden. Hij is vooral bekend als tekenaar van de reeks "XIII". Vance is 82 jaar geworden. Zijn uitgever maakte het nieuws bekend op Twitter. "Mijn vriend, tekenaar William Vance is vanavond overleden... Ik zal je erg missen, mijn oude leeuw... Liefs, Yves", tweette Yves Schlirf. 

William Vance is het pseudoniem van William Van Cutsem. Hij werd op 8 september 1935 geboren in Anderlecht. Vance was een zeer productief tekenaar. Hij werkte mee aan tal van stripverhalen, zoals "Howard Flynn", "Bruno Brazil" en "Bob Morane". 

In 1984 creëerde hij samen met Jean Van Hamme de succesreeks "XIII". Elk afzonderlijk album in de reeks heeft een eigen setting en subplot, maar is niet los te lezen van de andere delen. In 2007 breide Jean Van Hamme een einde aan het verhaal met het 19e album "De laatste ronde". Nu wordt de reeks voortgezet met een nieuwe plotlijn door tekenaar Iouri Jigounov en scenarist Yves Sente.

In 2015 ontving Vance de Vlaamse Cultuurprijs voor de Strip, beter bekend als de Bronzen Adhemar. Vance woont sinds 1979 in Spanje. Hij leed aan de ziekte van Parkinson en was al een tijdje gestopt met tekenen.

(lees voort onder de tweet)

UIT HET ARCHIEF: In 1998 was in het Stripmuseum in Brussel een tentoonstelling te zien met tekeningen en schilderijen van William Vance.  "Schilderen zou ik altijd willen doen", zei de striptekenaar toen.

Videospeler inladen...

Meest gelezen