Videospeler inladen...

"Ief Postino" uit "Iedereen beroemd" wint Europese prijs voor cultureel erfgoed

"Ief Postino", een coproductie van De Wenkbrauwerij, Eén en het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed (PCCE), won de Europese prijs voor cultureel erfgoed, de Europa Nostra award. "Ief Postino" was een vaste rubriek in het Eén-programma "Iedereen Beroemd", maar er volgden ook een boek en een theatertour. Voor het project trok Ief naar Italië met brieven van Limburgse Italianen.

"Ik ben altijd gelukkig, maar deze award maakt me natuurlijk extra blij," zegt Ief Gilis in een gesprek met VRTNWS. "Eerlijk gezegd was ik er niet zo mee bezig. Intussen is het al 2 jaar geleden dat ik op tv te zien was. Die verschijning in "Iedereen Beroemd" was natuurlijk maar een begin. Intussen zijn er ook een boek en een voorstelling met steun van de provincie Limburg."

Kleinschalig project, grote impact

Dat Gilis de Europa Nostra award krijgt, heeft hij dan ook voor een groot deel aan PCCE van Limburg te danken. Het is trouwens het tweede jaar op rij dat het centrum de award krijgt.

De motivatie voor "Ief Postino" als laureaat luidt als volgt: "Het is een weldoordacht kleinschalig project dat bijdraagt tot een beter inzicht in de immateriële aspecten van migratiestromen in een tijd van economische evolutie in Europa."

"Eigenlijk bedoelt Europa dat ik in tijden van Facebook en What's App het belang van trage media heb benadrukt," lacht Gillis. "Ik had gewoon het banale idee om postbode te spelen en nu is dat iets heel groot geworden.  Ik gebruik zelf ook Messenger en What's App, maar voor een echt diepgaand contact moet je mensen bellen, of een brief schrijven. Ik ben blij dat Europa dat nu beloont."

Echte gevoelens op papier

Volgens Gilis heeft een brief ook impact tussen mensen die elkaar regelmatig zien. "In "Iedereen beroemd" zie je natuurlijk wel de verhalen van mensen die elkaar al jaren niet meer gezien hebben en dan is daar plotseling die brief en dat zorgt voor tranen. Maar ik had ook een brief van twee kerels die elkaar regelmatig zagen. Ook dan zorgt zo'n brief voor veel emoties; in een brief kan je schrijven wat je doorgaans niet durft te zeggen."

In een brief kan je schrijven wat je anders niet durft zeggen

Ief Gilis, bedenker "Ief Postino"

Gilis is tevreden met de extra aandacht voor zijn project: "Intussen is mijn theatervoorstelling echt aan het ontploffen. Daar is nu heel veel belangstelling voor. Op 22 juni moet ik "Postino" gaan voorstellen op een Europese top in Berlijn. Ik heb gehoord dat het er daar altijd heel plechtig en beetje saai aan toe gaat. Ik heb me voorgenomen om niet in maatpak, maar als 'facteur' te verschijnen." (lacht)

Bekijk hieronder een aflevering van "Ief Postino":

Videospeler inladen...

Meest gelezen