Videospeler inladen...

70 graven op Gents Campo Santo hersteld

De werken aan de historische graven op de Campo Santo in Sint-Amandsberg zijn afgerond. De stad Gent gaf een halfjaar geleden de opdracht om de restauratie uit te voeren. 70 graven zijn nu volledig opgeknapt.

Het is voor het eerst sinds 1847 dat er een restauratie plaatsvond: "Er zijn graven waar verwanten of andere mensen voor zorgen", zegt schepen Sofie Bracke. "Maar aan een aantal ervan is er in 170 jaar nooit iets gebeurd. Hier staan pareltjes qua funerair erfgoed. Dit zijn graven die vandaag niet meer worden gemaakt, ook omdat ze onbetaalbaar zijn. Door dat te herstellen hebben we er een mooie make-over van gemaakt. We kunnen dat nu in volle glorie laten zien aan de Gentenaars."

grafmonument voor de restauratie
Hetzelfde monument na de restauratie

Ook nieuw gemaakt smeedwerk

Typisch voor de grafmonumenten van 100 jaar oud en meer, is het smeedwerk. Weer en wind hadden al veel schade aangericht waardoor veel hekwerk verroest of zelfs verdwenen was. Architect Maarten Dobbelaere en het team van Artes maakten van de restauratie van dat smeedwerk een erezaak:

Videospeler inladen...

Nog maar een begin

De restauratiewerken hebben de stad bijna 590.000 euro gekost en het was een gevoelige opknapbeurt: graven moesten uit elkaar gehaald worden en weer terug in elkaar gezet. De gebarsten onderdelen werden terug aan elkaar gelijmd. Het was niet de bedoeling dat de grafstenen er als nieuw uitzagen, want dat effect is na een paar jaar toch weer verdwenen. De graven moesten wel in hun oorspronkelijke vorm blijven. Binnenkort wordt bekeken welke andere graven op de Campo Santo een opknapbeurt verdienen.

Videospeler inladen...
kasto80

Meest gelezen