Aarschot schrapt illegale belasting op lijkenvervoer

Wanneer het lichaam van een overledene over het grondgebied van Aarschot werd vervoerd, moest je daar tot voor kort 64,30 euro voor betalen. Die belasting wordt nu afgeschaft, want ze blijkt al jaren illegaal te zijn.

In 2017 verdiende Aarschot in totaal nog bijna 20.000 euro aan de belasting op lijkenvervoer. Maar wat blijkt nu: die belasting is eigenlijk illegaal. "Een wet uit 1975 verbiedt gemeentes om belastingen te heffen op lijkenvervoer door een begrafenisondernemer. We proberen die belasting al lang te laten afschaffen. Ik ben blij dat het na twee jaar eindelijk is gelukt", vertelt Annick Geyskens van N-VA Aarschot.

Niet iedereen terugbetaald

Aarschot is de enige gemeente in Vlaams-Brabant die nog zo'n belasting had. Het stadsbestuur gaat iedereen die de belasting in 2018 heeft betaald eerlijk vergoeden. "Dat is compleet onaanvaardbaar", zegt Geyskens. "De stad heeft jarenlang de kas gevuld met deze illegale miserietaks. Iedereen moet terugbetaald worden, ook al is die belasting al jaren geleden betaald."

Meest gelezen