Videospeler inladen...

Ambassadeur Frankel: "Palestijnse betogers zijn gemanipuleerd door Hamas"

De ambassadeur van Israël in ons land, Simona Frankel, zegt in "Terzake" dat de Palestijnen die gisteren in Gaza aan de grens met Israël betoogden, gemanipuleerd zijn door de terroristische groep Hamas.  Het woord terroristen nam ze niet meer in de mond.

Frankel lokte vanmorgen een storm van verontwaardiging uit nadat ze op de RTBF had gezegd dat de Palestijnse doden en gewonden die aan de grens waren gevallen allemaal terroristen waren. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders roept haar daarvoor morgen op het matje.

Frankel noemde in haar gesprek in "Terzake" de betogers geen terroristen meer, maar volgens haar worden de manifestanten gegijzeld door de terroristische groep Hamas die hen gemanipuleerd heeft. Hamas wil volgens haar daarmee een media-oorlog winnen.

Zij wijst erop dat de betoging helemaal niet vreedzaam was, maar dat er door de Palestijnen stenen en banden gegooid werden. En het feit dat er kinderen en een baby om het leven kwamen, is eerder de schuld van zij die hen daar brachten. "Je brengt een kind toch niet naar een gevaarlijke plaats?", aldus Frankel.

Wat het gebruik van disproportioneel geweld betreft, zegt Frankel dat het moeilijk in te schatten is hoe je moet reageren als een terroristische groep jouw land probeert binnen te komen. "Ik geloof dat als er iemand met geweld mijn huis wil binnenkomen, ik dat niet moet laten gebeuren", zegt de ambassadeur. "De regering heeft de plicht de grenzen te verdedigen en de Israëlische burgers te beschermen."

Frankel heeft ook geen goed oog in het vredesproces tussen Israël en de Palestijnen. Daarvoor heb je in de eerste plaats een partner nodig die Israël erkent en volgens haar is die er niet.

VIDEO: Herbekijk hieronder het hele gesprek met de Israëlische ambassadeur Simona Frankel én met de Palestijnse ambassadeur Abdalrahim Alfarra in "Terzake".

Videospeler inladen...

Meest gelezen