Apple-medeoprichter Steve Wozniak: "Artificiële intelligentie is helemaal niet zo intelligent"

Zijn Facebookprofiel wiste hij vorige maand al en nu wil hij ook alle Google-diensten verbannen. Hij rijdt rond in een Tesla, maar gelooft niet in zelfrijdende auto’s. En artificiële intelligentie? Die staat volgens hem nog in zijn kinderschoenen. Hoe staat Steve Wozniak, medeoprichter van Apple, tegenover de technologische trends van vandaag?

Steve Wozniak is een icoon in de technologiewereld. Hij stond samen met Steve Jobs aan de wieg van Apple. Als technicus ontwierp hij in de jaren ’70 en ’80 de eerste 2 echte “personal computers” en veranderde zo de wereld. Want ondertussen is een computer niet meer weg te denken uit ons leven.

Ondertussen is zijn laatste belangrijke uitvinding al 40 jaar oud en werkt Wozniak al lang niet meer voor Apple. Toch blijft hij massaal volk trekken naar zijn lezingen over de hele wereld, zo ook in Brussel. Tijdens een evenement van Mediafin, uitgever van de kranten "De Tijd" en "L’Echo", kwamen meer dan 1.000 mensen uit de bedrijfs- en technologiewereld luisteren naar wat “The Woz” te vertellen heeft over de technologie van vandaag.

Ik ben van plan om geen enkele dienst van Google meer te gebruiken. Google weet alles wat je typt.

Geen Facebook, geen Google

Als we het hebben over technologie, dan is privacy tegenwoordig een hot topic. Sinds het recente dataschandaal bij Facebook zijn gebruikers nog eens wakker geschud dat grote techbedrijven vooral uit zijn op onze gegeves. Wozniak liet vorige maand al weten dat hij daarom zijn Facebookprofiel verwijderd heeft. En hij gaat zelfs nog een stapje verder.

“Ik ben van plan om geen enkele dienst van Google meer te gebruiken. Gmail en Google Search gebruikte ik al niet, maar na deze reis wil ik ook stoppen met Google Calendar. Google leest alles wat je typt. Aan de hand van die gegevens proberen adverteerders ons in doelgroepen op te delen en ons in hokjes te stoppen. Daar hou ik niet van.”

Op de vraag hoe Wozniak het zou aanpakken mocht hij Mark Zuckerberg zijn, antwoordde Wozniak dat Facebook concurrentie zou moeten toelaten. “Mensen die willen overstappen naar een ander platform zouden dat veel gemakkelijker moeten kunnen. Ze zouden al hun contacten en foto’s moeten kunnen meenemen. Nu zit je eigenlijk vast bij Facebook als je niets wil verliezen.” Wozniak toonde zich ook voorstander van een betalende versie waarbij je privacy gegarandeerd is.

Ik geloof in het artificiële van AI, maar niet in het intelligente

"Artificiële intelligentie werkt niet zoals het menselijk brein"

Een ander modewoord dat tegenwoordig te pas en te onpas gebruikt wordt, is artificiële intelligentie. Experts zoals onder meer Stephen Hawking, Elon Musk en Steve Wozniak zelf waarschuwen al jaren voor de opmars van artificiële intelligentie. Tijdens zijn lezing was Wozniak wel positiever.

“Als we het hebben over artificiële intelligentie: ik geloof in het artificiële, maar niet in de intelligentie. Het gaat over snelle dataverwerking, maar het is geen intelligentie zoals het menselijk brein. Wat wij AI noemen, is zo zwak.”

Wozniak gelooft ook niet dat robots op een dag al onze jobs zullen inpalmen. “Toen 100 jaar geleden de eerste machines het mogelijk maakten om goedkope kleding te maken, waren mensen bang dat er ontslagen zouden vallen. Vandaag hebben we machines die graven, automatische loketten… Jobs veranderen, maar zullen nooit verdwijnen.”

Mocht Wozniak vandaag opnieuw kunnen beginnen, dan zou hij zich naar eigen zeggen volledig toeleggen op robotica. "Het is een combinatie van hardware en software. Daarmee kan je indruk maken op je vrienden."

Meest gelezen