Belgische radioapparatuur moet de geheimen van Mars ontsluieren

Ingenieurs van het ruimtevaartbedrijf Antwerp Space hebben samen met wetenschappers van de Koninklijke Sterrenwacht en de Université Catholique de Louvain (UCL) een radiozender ontworpen die in 2020 naar Mars zal reizen. Het toestel moet wetenschappers helpen bij het bestuderen van de inwendige structuur van Mars.   

De radiozender is een van de 17 hoogtechnologische toestellen die het Europese ruimtevaartbureau ESA samen met zijn Russische tegenhanger Roscosmos in 2020 naar Mars stuurt. Het toestel, LaRa genoemd (Lander Radioscience), is het allereerste Belgische instrument dat op Mars zal landen.  

LaRa - Antwerp Space

LaRa is een aluminium toestel met 3 antennes (zie afbeelding hierboven). Wetenschappers willen het gebruiken om de aswentelingen en de inwendige structuur van Mars te bestuderen. LaRa zal radiosignalen die vanop aarde worden uitgestuurd, terugsturen. Aan de hand van die signalen kunnen wetenschappers berekenen waar LaRa zich op Mars bevindt, en hoe de planeet beweegt. 

Aswentelingen en getijden

Astronoom Tim Van Hoolst van de Koninklijke Sterrenwacht is een van de wetenschappers die aan de studie van Mars zal meewerken. "We weten dat de aswentelingen van Mars variaties vertonen", legt hij uit. "Soms draait de planeet wat sneller, soms wat trager. Die aswentelingen willen we nauwkeurig observeren, omdat ze ons meer kunnen vertellen over het binnenste van Mars."  

"We weten vrij zeker dat Mars, net als de aarde, een vloeibare kern heeft. Dat leiden we af uit het feit dat Mars getijden heeft, de bodem beweegt er net als op aarde op en neer. Amerikaanse collega's hebben die getijden opgemeten, en aan de hand daarvan hebben we berekend dat de kern van Mars vloeibaar moet zijn en relatief gezien ongeveer even groot is als die van de aarde." 

We weten vrij zeker dat Mars een vloeibare kern heeft. Met behulp van de radiozender willen we dat allemaal beter begrijpen

Tim Van Hoolst, astronoom Koninklijke Sterrenwacht

Als alles verloopt volgens plan, zal de nieuwe ExoMars missie, met LaRa,  gelanceerd worden in 2020. De missie op Mars zal een jaar lang duren en rond 2022 afgelopen zijn.  

Meest gelezen