Bizar om te zien: duingewas bedekt met dik web

Een alledaags zicht kun je het niet noemen: in de duinen tussen Wenduine en Blankenberge zijn de struiken bedekt met dikke webben. Het gaat om een natuurverschijnsel veroorzaakt door bastaardsatijnvlinders. Zij spinden de webben om hun eitjes en rupsen te beschermen tegen de kou.

Vorige herfst hebben de vlinders hun eitjes gelegd in de struiken in de duinen. Na het leggen van de eitjes, hebben ze  er een web omheen gesponnen om hun nageslacht te beschermen in de koude wintermaanden. Het ziet er heel vreemd uit, maar gevaarlijk is het niet. Het web en de rupsen van de bastaardsatijnvlinder vormen geen risico voor de mensen, in tegenstelling tot sommige andere leden van de vlinderfamilie, zoals de buxusrups of de eikenprocessierups. Maar dat wil niet zeggen dat je de rupsen moet aanraken.

De spinsels zullen tegen de zomer weg zijn, wanneer de rupsen zich tot vlinders ontpoppen.

Meest gelezen