Videospeler inladen...

Dierentuinen gaan ivoor van bezoekers vernietigen

De komende drie maanden kan je in de dierentuin van Antwerpen, Planckendael en Pairi Daiza ivoren voorwerpen inleveren. Daar zullen ze vernietigd worden. 'Laat je (slag)tanden zien is een overheidscampagne tegen de handel in ivoor.

Wie ivoren voorwerpen in zijn bezit heeft en die kwijt wil, kan die vanaf vandaag tot en met 12 augustus binnenbrengen bij Pairi Daiza, Zoo Antwerpen en Zoo Planckendael. Daar zullen containers staan en wordt het ivoor vernietigd. 'Laat je (slag)tanden zien is een overheidscampagne tegen de handel in ivoor.

Landen als China zien ivoor nog steeds als een statussymbool

Jiska Verbouwen, Zoo Antwerpen en Planckendael

De handel in ivoor is een internationaal probleem. Ook in ons land . “In 20017 zijn er 27 slagtanden en 89 ivoren objecten in ons land in beslag genomen”, zegt Jiska Verbouwen van de Zoo van Antwerpen en Planckendael. “Maar ons land is eigenlijk eerder een transitzone. Er is hier niet echt een afzetmarkt”. Verbouwen wijst vooral naar Aziatische landen als boosdoeners: “Landen als China zien ivoor nog steeds als een statussymbool”.

Met de campagne 'Laat je (slag)tanden zien’ willen de dierenparken die illegale handel in ivoor tegengaan. Het gaat om een campagne in samenwerking met de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, en die is noodzakelijk, zegt Jiska Verbouwen. “De vraag is er nog steeds en  door zo’n acties te ondernemen willen we laten zien dat er absoluut geen ruimte is voor ivoorhandel. Door het ivoor te verpulveren, geeft dat een boodschap aan de handelaars en de stropers".

Verkoop ivoor enkel mogelijk met certificaat

Voor alle duidelijkheid, ivoor in huis hebben is niet strafbaar. Door ons koloniaal verleden hebben heel wat mensen wel één of ander familielid die destijds in zijn reiskoffer ivoor heeft meebracht. Of ze kochten zelf ivoor, op een lokale markt, als souvenir tijdens één of andere reis. Alleen voor wie dit ivoor wenst te verkopen, zijn er strenge regels en kan dit het niet zonder CITES-certificaat (d.i. een internationaal verdrag dat de internationale handel in met uitsterven bedreigde soorten reglementeert).

Om dit certificaat te bekomen dient de eigenaar aan te tonen dat het ivoor afkomstig is van vóór 1984 en/of ingevoerd werd vóór 1990 (met invoervergunning). Duidelijk geen makkelijke opdracht indien het ivoor destijds meegebracht is geweest door een ouder of familielid die in Afrika of Azië werkzaam was en waarvoor er geen documenten (meer) beschikbaar zijn.

Bekijk hier het fragment uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen