Eerste lokaal gerekruteerde aspirant-politie-inspecteurs afgestudeerd in Antwerpen

In Antwerpen is de eerste lichting aspirant-politie-inspecteurs afgestudeerd die niet via federale weg gerekruteerd werden, maar door de lokale politie. Het Antwerpse korps wil op die manier meer mensen uit de eigen regio aantrekken en een betere afspiegeling vormen van de diverse stedelijke samenleving.

Op dat laatste vlak is het proefproject nog geen voltreffer, maar alle betrokken partners uitten maandag toch al hun tevredenheid over de voorlopige resultaten.

Van de 53 afgestudeerde aspirant-inspecteurs die het traject "Eigen Werving" van de Antwerpse lokale politie volgden, komt ruim een derde uit de stad en vier vijfde uit de provincie Antwerpen. "We willen graag meer mensen die de stad goed kennen en makkelijker contacten opbouwen met de vele buurten en gemeenschappen. We denken ook dat lokale mensen minder snel geneigd gaan zijn om na enkele jaren een overplaatsing naar een rustigere zone buiten de stad te vragen", zo zegt burgemeester Bart De Wever (N-VA).

De Wever hoopt met het project ook meer diversiteit in het korps te krijgen, maar op dat vlak lijkt er nog werk aan de winkel. Vijf van de 53 aspirant-inspecteurs hebben een allochtone achtergrond. Het gaat om telkens één persoon van Marokkaanse, Poolse, Nederlandse, Franse en Portugese origine. "Dat is toch al een hoger percentage dan bij de federale rekrutering", zegt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA), die toelating en ondersteuning gaf aan het project. "Deze proclamatie is een mijlpaal voor de politie in ons land. Er zijn ook al verschillende andere steden die interesse hebben. Met Brussel lopen er gesprekken op gewestelijk niveau en ook Luik en Charleroi en samenwerkingen tussen enkele kleinere zones zijn geïnteresseerd, maar ze moeten nog het budget ervoor vinden."

Meest gelezen