Er was eens een jobaanbieding... Sprookjeshuis in Deurne zoekt nieuwe verteller

Het Sprookjeshuis in Deurne is op zoek naar haar nieuwe sprookjesverteller. Wie de job wil, moet een bachelordiploma hebben, goed moet kinderen kunnen omgaan en gepassioneerd een verhaal kunnen vertellen.

Uniek

De stad Antwerpen is op zoek naar een sprookjesverteller voor het Sprookjeshuis in Deurne. Een unieke job, want België is het enige land in Europa waar sprookjesverteller een overheidsfunctie is. Er is altijd wel iets te doen in het Sprookjeshuis. Op schooldagen komen er klasjes langs en zondag gezinnen. "Van de typische klassiekers blijven we weg", zegt Kristine Marteleur, een van de vaste sprookjesvertellers. "We vertellen vooral volksliteratuur, die we wel in een modern kleedje steken." De verhalen die ze brengen zijn altijd met een educatieve twist. "We zijn heel doelmatig bezig. Het verhaal moet daarom niet moralistisch zijn, maar we verterekken toch vanuit de gedachte dat kinderen straks burgers moeten zijn in een duurzame maatschappij."

Passie voor verhalen

Volgens Marteleur moet je voor de job als sprookjesverteller moet je vooral gepassioneerd zijn door verhalen. Je moet goed kunnen vertellen en goed met kinderen kunnen omgaan. Je moet je taal ook kunnen aanpassen aan je publiek. "Met de jaren zijn de klasgroepen diverser geworden en dan kan je geen moeilijke woordenschat gebruiken", vertelt Marteleur. Een organisatietalent is trouwens ook mooi meegenomen omdat de vertellers zelf ook mee evenementen organiseren.

Examen

Het lijkt een ware droomjob, maar het zal niet makkelijk zijn om het ook effectief te worden, volgens Marteleur. "Je zal een examen moeten afleggen. Je moet iets voorbereiden, je vertelkwaliteit zal getest worden en er zal ook gekeken worden naar hoe hard je met verhalen bezig bent." 

Solliciteren kan nog tot volgende week zondag via de website van de provincie Antwerpen.

Meest gelezen