Jonas Hamers / ImageGlobe

Gratis wifi voor Europese gemeenten

Europese gemeenten kunnen hun kandidatuur indienen voor het project WIFI4EU. Dit Europees initiatief wil 6.000 gemeenten doorheen de EU voorzien van kwalitatief en gratis internet. Het project wil de toegang tot een snelle internetverbinding voor inwoners van rurale gebieden vergemakkelijken. 

Lokale gemeenten doorheen de EU kunnen zich kandidaat stellen via een online platform om in aanmerking te komen voor gratis wifi. Een selectieprocedure is er niet. De gemeentes zullen gekozen worden volgens het "wie het eerst komt, het eerst maalt" principe. De EU heeft een budget van 120 miljoen vrijgemaakt voor het project. 

"De hotspots zullen voor minstens drie jaar geplaatst worden, voornamelijk in publieke ruimtes zoals stations, parken, bibliotheken, recreatiecentra en ziekenhuizen", stelt Marc Tarabella, Europarlementslid en PS-politcus. De EU verzekert dat alle persoonlijke gegevens beschermd zullen worden, en niet gebruikt zullen worden voor administratieve of commerciële doeleinden. 

Digitale kloof

Het initiatief werd genomen om de grote kloof tussen stedelijke en rurale gebieden op vlak van digitale toegang te dichten. "Slechte internetverbinding zorgt voor isolement in rurale gebieden", aldus Tarabella. In 2015, had 71% van de Europese huishoudens toegang tot goed internet. In rurale gebieden was dat slechts 28%.

"Die digitale kloof brengt bovendien ook een sociale kloof met zich mee", aldus Tarabella. "Mensen die geen toegang hebben tot internet, worden vaak uitgesloten van verschillende sectoren." Tussen de 15 en de 25% van de banen worden namelijk via het web gevonden, en meer dan 92% van de grote bedrijven gebruiken hun website om werknemers aan te werven.

Waals dorp stelt zich kandidaat

Het dorp Anthisnes, in de provincie Luik, heeft zijn kandidatuur al ingediend. Tarabella, die ook burgemeester is van het dorp, liet dit weten in een persbericht. "WIFI4EU is een kans voor elke Europese burger om gratis internettoegang te krijgen. Het is belangrijk voor Europeanen om gelijk te zijn in het licht van digitale toegang". 

120 miljoen euro vrijgemaakt

De Commissie zal binnenkort bekendmaken welke 1.000 gemeenten als eerste geregistreerd waren.  Elke geselecteerde gemeente krijgt voor 15.000 euro aan subsidies waarmee het zelf investeringen moet doen om een gratis wifinetwerk in de gemeente te voorzien. Daarna zal de Commissie zorgen voor een eerlijke geografische balans. Binnen elke lidstaat maken 15 gemeenten kans op de subsidie. 

Waar het budget van 120 miljoen euro vandaan zal komen is nog onduidelijk. Dit wordt onderhandeld op de gesprekken rond de Europese meerjarenbegroting. De begroting werd twee weken geleden voorgesteld door de Europese Commissie, maar werd nog niet goedgekeurd. Deze onderhandelingen kunnen nog maanden duren.

Meest gelezen