Gesloten centrum voor migrantengezinnen met kinderen opent in juli

Migrantengezinnen met kinderen die worden uitgewezen maar weigeren ons land te verlaten, kunnen vanaf juli worden opgesloten in aparte woningen. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. Het gaat om vijf gezinswoningen op het domein van het gesloten centrum in Steenokkerzeel. De maatregel om gezinnen met kinderen op te sluiten, krijgt veel kritiek van vluchtelingenorganisaties.

Sinds 2008 sluit ons land - na vingertikken door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens - migrantengezinnen die zijn uitgewezen maar die weigeren terug te keren naar hun land van herkomst, niet langer op in gesloten centra tot hun repatriëring.

Er werden voor hen zogenoemde terugkeerwoningen gecreëerd. De bewoners kregen begeleiding, maar konden gewoon komen en gaan. Daardoor verdwenen heel wat gezinnen toch van de radar. Daarom besliste de regering dat ouders toch kunnen worden opgesloten tot hun repatriëring als ze verdwijnen uit die terugkeerwoningen en later opnieuw tegen de lamp lopen.

Er zijn nu vijf aparte gezinswoningen op het domein van het gesloten centrum in Steenokkerzeel gebouwd. "Volledig aangepast aan de noden van een gezin met kleine kinderen en conform de privacy", klinkt het.

Kritiek

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) wil de woningen ook gebruiken om gezinnen uit te wijzen die aan de grens worden tegengehouden en een gevaar betekenen voor de nationale veiligheid. "Ook bij een grote instroom van bepaalde nationaliteiten kan er beslist worden om die families meteen vast te houden in de gesloten woningen", zegt hij.

De maatregel om gezinnen met kinderen op te sluiten krijgt veel kritiek van vluchtelingenorganisaties. Zij stellen dat het opsluiten van kinderen "een ingrijpende nefaste impact heeft op de gezondheid, de ontwikkeling en het welzijn van die kinderen, zelfs als de detentie van zeer korte duur is en onder relatief humane omstandigheden gebeurt".

Meest gelezen