Gezinsbond: “Mantelzorg is steeds minder een vrije keuze”

Op de ‘Dag van het Gezin’ trekt de Gezinsbond aan de alarmbel. De bond vraagt meer erkenning, ondersteuning en begeleiding van mantelzorgers. “Mantelzorg is steeds minder een vrije keuze en te veel een noodgedwongen alternatief bij gebrek aan professionele hulp”, zegt Manu Keirse, gezinspolitiek secretaris van de Gezinsbond.

Naar aanleiding van de ‘Internationale Dag van Gezin’ zet de Gezinsbond mantelzorgers en hun gezin centraal. Mantelzorg is de extra zorg die aan een zorgbehoevende persoon wordt gegeven door één of meerdere leden van zijn of haar directe omgeving. Zoals Lydia, moeder van vier kinderen. Zij zorgt voor haar man die MS heeft en voor haar ouders. Zij getuigde in het Radio 1 programma De Ochtend.

“Mantelzorg, je doet dat en dat gebeurt gewoon. Dat wordt elke dag meer. Financieel is het zeer zwaar want ziek zijn brengt heel wat kosten mee. Ik denk toch ook dat er iets gedaan mag worden voor mensen die zorgen voor hun familie, vrienden”.

“Dat gebeurt gewoon”, zegt Lydia. Iets wat Manu Keirse, gezinspolitiek secretaris van de Gezinsbond, in De Ochtend ook bevestigt en verwoordt als “Je staat er voor, je wentelt er in”. Hoeveel mantelzorgers er in ons land zijn, is niet duidelijk. Maar het kan iedereen overkomen, moeten zorgen voor een ziek familielid. “Elk gezin is een potentiële mantelzorger”, zegt Keirse.

Je moet al veel kennis hebben om te krijgen wat je nodig hebt aan budget en voorzieningen

Manu Keirse, gezinspolitiek secretaris Gezinsbond

De Gezinsbond trekt wel aan de alarmbel  en vraagt meer erkenning, ondersteuning en begeleiding van mantelzorgers. “Mantelzorg is steeds minder een vrije keuze en te veel een noodgedwongen alternatief bij gebrek aan professionele hulp”.

Volgens de Gezinsbond staan mantelzorgers er te vaak alleen voor en moeten ze te veel zelf uitzoeken. “Je moet al veel kennis hebben om te krijgen wat je nodig hebt aan budget en voorzieningen, bijvoorbeeld voor een aangepaste eetstoel, of voor woningaanpassingen”, zegt Manu Keirse. “Je moet het heel goed kunnen formuleren en een grote portie geduld hebben om te krijgen wat je nodig hebt”.

Mantelzorg opnemen is een maatschappelijke verantwoordelijkheid

Manu Keirse, gezinspolitiek secretaris Gezinsbond

De Gezinsbond vraagt daarom meer steun. “We vragen als Gezinsbond dat men geen beleid zou gaan voeren waardoor het niet meer een vrije keuze kan worden voor mensen. Er moeten voldoende voorzieningen zijn , voldoende opvang waar de gezinnen terecht kunnen. Mantelzorg opnemen is eigenlijk een maatschappelijke verantwoordelijkheid die een samenleving mee moet mogelijk maken”.

Meest gelezen