Video player inladen...

Heleen Debruyne: "Van de trailer van "The handmaid's tale" alleen al krijg ik pijnlijke steken in mijn baarmoeder"

Canvas zendt vanavond de 1e aflevering van "The handmaid's tale" uit, volgens sommigen de beste serie van het voorbije decennium. Heleen Debruyne heeft die al bekeken. In "De afspraak" legt de columnist uit waarom het verhaal zo krachtig is.

Fans van de betere fictie moeten dadelijk op Canvas afstemmen. Om 22.58 uur begint op dat net de eerste aflevering van "The handmaid's tale", een serie van Bruce Miller gebaseerd op het gelijknamige boek van Margaret Atwood. In de VS loopt het storm voor de reeks die al verschillende Emmy Awards en Golden Globes won.

"Het verhaal speelt zich af in een dystopisch Amerika van de nabije toekomst", zegt Heleen Debruyne vanavond in "De afspraak", "in een VS dat nu zou kunnen bestaan en waarin vrouwen niks meer te zeggen hebben."

"Door milieurampen, terreuraanslagen en ander onheil is een groep religieuze fanaten erin geslaagd de grondwet te vernietigen, allerlei politici te vermoorden en de boel over te nemen."

"Omdat ze met grote vruchtbaarheidsproblemen kampen, hebben ze een systeem opgezet waarbij vrouwen die wel nog vruchtbaar zijn wandelende broedmachines zijn geworden. Zij zijn de handmaidens, de vrouwen in rode gewaden met witte kapjes."

Verkrachting

"De religieuze fanaten zijn vaagweg christelijk en vooral oudtestamentisch geïnspireerd. Ze verwijzen naar een passage in de bijbel die echt bestaat over een man die geen kinderen kon krijgen bij zijn vrouw en daarom van god de toestemming krijgt hun dienstmeisje zwanger te maken."

"In de serie worden de handmaidens in een gezin van hoogstaande mensen geplaatst. Ze worden verkracht door de man des huizes terwijl de vrouw des huizes hen vasthoudt. Als daar een kind uit voortkomt, is dat voor hen."

""The handmaid's tale" is goed gemaakt, maar is wel erg heftig. Van de trailer alleen al krijgen mijn vriendinnen en ik pijnlijke steken in onze baarmoeder. Toch vind ik het boek van Atwood nog beter. Ze schreef het al in 1985 en alle elementen uit het boek zouden echt kunnen gebeuren. Ze pent wel vaker zulke dystopische verhalen neer."

Trump en Pence

"Sinds Donald Trump tot president van de VS is verkozen, is het boek goed gaan verkopen. De Amerikaanse vicepresident Mike Pence is bijzonder conservatief. Hij strijdt al jaren tegen abortus en wil centra voor planned parenthood sluiten. Nu al vermindert hij hun fondsen."

"In de VS zijn die centra belangrijk omdat de gezondheidszorg daar minder goed is dan bij ons. Een vrouw die weinig bemiddeld is en zwanger is, de pil wil of een soatest wil, kan daar goedkoop terecht. Als die centra verdwijnen, worden die vrouwen in de armen van pro life centra geduwd. Dat beperkt de reproductieve vrijheid van de onderklasse van de maatschappij."

""The handmaid's tale" is meer een parabel dan een realistisch vooruitzicht, maar de serie zit vol elementen die kloppen. Soms komt een autocratisch religieus regime wel degelijk aan de macht. Hoe een regime met de voortplantingsrechten van vrouwen omgaat, is vaak veelzeggend."

"Kijk naar Polen waar een katholiek regime aan de macht is. Het sluist voortdurend kleine ingrepen door het parlement. Zo kan je de morning-afterpil niet meer vrij verkrijgen en wordt de abortuswetgeving die al streng was nog strenger. Het is de kanarie in de koolmijn."

De eerste aflevering van "The handmaid's tale" begint straks om 22.58 uur op Canvas. De reeks is elke dinsdag- en woensdagavond rond dat tijdstip te zien. U kan de voorbije afleveringen telkens ook op vrtnu.be bekijken.

Meest gelezen