Iedereen wetenschapper: test de waterkwaliteit van uw vijver

De provincie wil de waterkwaliteit van alle vijvers in Limburg in kaart brengen en vraagt daarvoor de hulp van de Limburgers. Wie een vijver in zijn tuin heeft, kan het water zelf testen aan de hand van een eenvoudige vragenlijst. De provincie hoopt dat mensen daardoor ook meer oog krijgen voor de natuur.

Zelf aan de slag

Vorig jaar hebben leerlingen de waterkwaliteit van een beperkt aantal vijvers al in kaart gebracht. En het Provinciaal Natuurcentrum in Limburg wil nu nog een stap verder gaan en vraagt de eigenaars van vijvers om zelf aan de slag te gaan, aan de hand van een eenvoudige vragenlijst.

Burgerwetenschap

"Het is vooral de bedoeling dat de Limburgers zich meer bewust worden van de natuur", zegt gedeputeerde van leefmilieu Ludwig Vandenhove. "Door de mensen zich te laten bekommeren om de waterkwaliteit van de vijver in hun eigen tuin, hoe meer mensen ook zullen nadenken over andere milieuproblemen, zoals de CO2-uitstoot en de luchtvervuiling. Het is een eenvoudige vorm van burgerwetenschap."

Uitzending

Vanaf woensdag 16 mei kan je aan de slag via de website www.stillewatersdoorgronden.be. Wij doen met Radio 2 Limburg trouwens zelf de test tijdens de middaguitzending op 16 mei tussen 12u en 13u in de tuin van tuinarchitecte Dina Deferme in Stokrooie. 

Meest gelezen