Is dit de opvolger van Mark Zuckerberg?

Mark Zuckerberg, de oprichter en CEO van Facebook, heeft onlangs zijn team van directeurs herschikt. Eén van de meest opvallende figuren daarin is Chris Cox, al jarenlang actief binnen Facebook én een persoonlijke vriend van Zuckerberg. Cox krijgt de leiding over de 'familie van apps' van Facebook: Messenger, WhatsApp, Instagram en Facebook zelf. De belangrijkste rol na Zuckerberg dus.

Na zijn getuigenis in het Amerikaanse parlement over het dataschandaal met Cambridge Analytica herstructeerde Mark Zuckerberg zijn team van directeurs die verantwoordelijk zijn voor de productontwikkeling, zoals de apps, maar ook de rol van artificiële intelligentie, de advertenties en de groeistrategie. 

Marc Zuckerberg is al 14 jaar, sinds de oprichting van het bedrijf in 2004, hét uithangbord van Facebook. Enkele jaren later kwam ook Sheryl Sandberg als Chief Operation Officer aan boord. Sandberg is een van de meest bekende zakenvrouwen in Amerika en al jaren de nummer 2 van Facebook. Naast Zuckerberg en Sandberg krijgt nu ook Chris Cox een nog prominentere rol.

Chris Cox werkt al sinds de beginjaren bij Facebook. Hij begon als product­ontwikkelaar en kent het bedrijf door en door. Hij was tot voor kort al Chief Product Officer van Facebook, maar daar komen nu ook Instagram, Messenger en WhatsApp bij. Cox krijgt de leiding over honderden ontwikkelaars. Hij spreekt ook nog een paar keer per maand de nieuwe werknemers toe. Cox wordt omschreven als de leidersfiguur achter de schermen. 

Met zijn nieuwe functie zal hij zijn leidinggevende rol ongetwijfeld ook meer extern moeten opnemen. Waarnemers zien bij Cox iets wat het bedrijf in woelige tijden kan helpen en wat volgens sommigen bij Mark Zuckerberg naar de buitenwereld toe lijkt te ontbreken: empathie. 

Op de vraag of hij na het dataschandaal met Cambridge Analytica eraan dacht om af te treden als CEO van Facebook heeft Zuckerberg altijd pertinent 'neen' geantwoord. Zuckerberg houdt de leiding over het bedrijf, maar met Cox duidelijk aan zijn zijde.

Cox en Zuckerberg zijn ook beste vrienden. Vorig jaar lagen paparazzi op de loer om Mark Zuckerberg uitgebreid te fotograferen tijdens een van zijn vakanties. Ook Chris Cox was voortdurend in de buurt. De twee vrienden wonen ook bij elkaar in de buurt in Palo Alto, in Californië.

Sinds 2016 ligt Facebook onder vuur: eerst maandenlang door de rol die het had bij het verspreiden van nepnieuws. Recent was er dan het schandaal met Cambridge Analytica waarbij persoonlijke gegevens van gebruikers in handen zijn gekomen van andere mensen die die niet horen te hebben. Mark Zuckerberg heeft gezegd dat hij 'de problemen zal fiksen', maar dat daar tijd voor nodig is. Mogelijk een jaar of twee. De gebruikers lijken er alvast niet van wakker te liggen, want mensen hebben hun account amper verwijderd. En ook de beurswaarde is weer gestegen.

Er komt ook kritiek op de herschikking van de top van Facebook. 13 van de 14 belangrijkste rollen zijn ingevuld door mannen. Naomi Gleit is de enige vrouw in de lijst. En dat is opmerkelijk, want uitgerekend Sheryl Sandberg strijdt al jaren tegen discriminatie van vrouwen op de werkvloer. Silicon Valley wordt omschreven als een blank en mannelijk bastion. Deze samenstelling lijkt dat alleen maar te bevestigen. 

Meest gelezen