Waarom uw huis helemaal niet duur is en ook veel te groot

Wonen is onbetaalbaar, zo wil het cliché. Maar hoe zit dat eigenlijk bij onze buren? In dit geval onze verre buren. Het programma "Op één" onderzocht de prijs en de gemiddelde woonoppervlakte in 33 landen, en bracht een bezoek aan uitschieters Hongkong en Australië.

De reportage zie je morgenavond om 20.40 uur op Eén. Maar enkele markante vaststellingen willen we nu al meegeven. De vaststelling bijvoorbeeld dat onze woningen niet zo duur zijn als we denken. Toch niet als we de prijzen bij ons vergelijken met die in Hongkong en Australië.

Voor een woning in Hongkong betaal je gemiddeld 600.000 euro. Down-under - in Australië - is dat 450.000 euro. Met dergelijke bedragen lijkt het Belgische gemiddelde van 215.000 euro opeens wel mee te vallen. Ons land staat dan ook erg laag op de lijst van dure landen.

Helemaal anders is het gesteld met de gemiddelde woonoppervlakte. Die komt in België uit op 124,3 m², goed voor een zesde plaats op de lijst van 33 onderzochte landen.  Australië staat op één, met 212,77 m². In Hongkong moeten ze tevreden zijn met nog geen vijfde daarvan.

Latte en Nutella

Een woning in Hongkong is gemiddeld 40 m² groot. Maar voor bloggers Latte en Nutella is zelfs dat een luxe. Zij wonen op een appartement van maar 9 m² groot. Je benen strekken op het toilet is onmogelijk. En de wasmachine heeft een miniformaat. De maandelijkse huurprijs: 480 euro. Toch kan het een stuk erger. De allerarmste Hongkongers wonen in "coffins", stapelbedden met triplex errond, die dienst doen als woning. Bijna letterlijk als sardines samengepropt.

Wie geen probleem heeft met die beperkte woonoppervlakte, is architect Gary Chang. Hij woont in zijn ouderlijk huis, een studio van maar 32 m². Toch heeft hij plaats genoeg voor een gigantische cd-collectie, een grote badkuip en een royale douche. Het geheim: beweegbare wanden en meubelen. Zijn bureau Edge wil nieuwe normen uitzetten voor het compacte wonen. De prijzen zijn wel stevig. Changs studio kost ruim 500.000 euro.

Een oppervlak van 32 m² is te groot voor mij. Ik ontwerp nu huizen van 18 m².

Gary Chang, architect in Hongkong

Een vallei als tuin

Wie niet hoeft te piekeren over een paar vierkante meter, is Mike, een Australische ondernemer. Hij woont op 160 kilometer van Sydney op een domein van ruim 325 hectare, meer dan 465 voetbalvelden. Volgens de man zelf is het naar Australische normen een bescheiden lap grond. Ooit hoopt hij de buurvrouw haar "lapje" te kopen. Dan heeft hij de hele vallei.

Wat heeft dat alles nu te betekenen voor België? Ook wij bouwen vrij groot. Maar in tegenstelling tot Australië is het vooral in Vlaanderen vechten voor een lap bouwgrond. Gaan we straks kleiner en meer in de hoogte bouwen? Of moeten we inzetten op inbreiding door bijvoorbeeld industriële sites te saneren en een woonfunctie te geven? Nog een ander scenario is dat we afstappen van het eigen huis en kiezen voor collectieve woonprojecten. Stof tot nadenken.

Zeker kijken dus naar "Op één", 16 mei om 20.40 uur.

Meest gelezen