AFP or licensors

Herlees de liveblog: Twee doden bij protest in Gaza, het geweld blijft internationaal beroering veroorzaken

Aan de grens tussen de Gazastrook en Israël bleef het vandaag relatief rustig. Er vielen twee doden te betreuren, meldt de Palestijnse overheid. Gisteren werden 60 Palestijnen gedood bij hevige protesten tegen de opening van de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem. Het geweld in de regio blijft internationaal beroering veroorzaken. Hier kunt u de liveblog over de situatie in Gaza vandaag nalezen.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Herlees de liveblog

Twee Palestijnen gedood tijdens protesten vandaag

Het Palestijnse ministerie van Gezondheid meldt dat er twee Palestijnen gedood zijn door de Israëli's tijdens de protesten aan de grens vandaag. Er kwamen minder mensen protesteren dan gisteren. Toen vielen er 60 doden. 

Aan het Centraal Station in Brussel zijn 800 mensen samengekomen. De namen van de Palestijnse slachtoffers in Gaza werden er voorgelezen.

Videospeler inladen...

Desmond Tutu: “Ik ben diep verontrust door het bloedbad dat Israël heeft aangericht Gaza”

Zuid-Afrikaanse Nobelprijswinnaar en voormalig aartsbisschop Desmond Tutu heeft de moord op tientallen Palestijnen door Israël veroordeeld als een bloedbad.  "Ik ben diep verontrust en mijn hart is gebroken door het bloedbad dat gisteren door de staat Israël in Gaza werd aangericht",  zei Tutu in een verklaring. 

De oud-aartsbisschop is in behandeling voor prostaatkanker. Hij geeft af en toe verklaringen over situaties die volgens hem erg belangrijk zijn. Vorig jaar had hij kritiek op het besluit van de Amerikaanse president Donald Trump om Jeruzalem officieel te erkennen als de hoofdstad van Israël. Tutu zei destijds dat "God huilde om de beslising van Trump".

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Macron: “Palestijnen hebben het recht om vreedzaam te protesteren”

De Franse president Emmanuel Macron heeft gebeld met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Aan de telefoon zou Macron zou het geweld tegen de Palestijnen in Gaza veroordeeld hebben.

"Macron sprak zijn diepe bezorgdheid uit over de situatie in Gaza, hij veroordeelde het geweld en benadrukte het belang van het beschermen van de burgerbevolking en van het recht  om vreedzaam te protesteren," dat meldt het Élysée.

Verwendung weltweit

Israëlische leger: “Minstens 24 doden zijn Palestijnse militanten" 

“De schutters beschikten over een gedocumenteerde terreurachtergrond van de Palestijnen", zei het Israëlische leger.  “De Palestijnen die gedood werden waren leden van de islamische militante Hamas en de militante groepering Islamitische Jihad. ”Het leger zei verder dat ”acht aanhangers van Hamas geprobeerd hebben om de grensafrastering te doorbreken terwijl ze Palestijnse burgers als dekking gebruikten".

“Ze gooiden met granaten en schoten naar het leger, waarna het leger het vuur heeft geopend en hen heeft gedood.” Volgens het leger hebben de troepen een "belangrijke aanval” kunnen verhinderden. 

Israël: "Erdogan is een van de grootste supporters van Hamas"

In een reactie op Turkije noemde de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, president Erdogan "een van de grootste supporters van Hamas" en "ongetwijfeld een kenner op gebied van terreur en moordpartijen". Turkije heeft het geweld van Israël tegen de Palestijnen sterk veroordeeld en wil dat de Israëlische ambassadeur het land tijdelijk te verlaat. 

Arabische Liga: "Internationaal Strafhof moet misdaden van Israël onderzoeken"

De Arabische Liga heeft de openbare aanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag opgeroepen om zo snel mogelijk een onderzoek te starten "naar de misdaden van de Israëlische bezetter tegen de Palestijnen".

"Israël is een onderdrukkende en moorddadige entiteit en zijn politici en militairen moeten voor het Internationaal Strafhof worden gebracht", zei Amjad Shamoet, de voorzitter van de permanente mensenrechtencommissie van de Pan-Arabische organisatie.

Amerikaanse VN-ambassadeur: "Israël toonde terughoudendheid" 

"Israël heeft maandag blijk gegeven van terughoudendheid”, dat zei Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley tijdens een spoedzitting van de de VN-Veiligheidsraad over het gebruikte geweld van Israël tegen de Palestijnen aan de Gazastrook. "Geen enkele land in deze kamer zou met meer terughoudendheid handelen dan Israël."

Haley zei verder dat de radicale islamitische "terreurorganisatie" Hamas al jaren geweld had aangemoedigd, lang vooraleer de VS besliste om hun ambassade te verhuizen van Tel Aviv naar Jeruzalem.

"Palestijnen die gevlucht zijn bewaren nog altijd sleutel van hun huis"

Videospeler inladen...

Pax Christie Vlaanderen en Broederlijk Delen hebben in 12 steden stiltecirkels gehouden uit solidariteit met de Palestijnen. VRT NWS ging kijken in Hasselt. 

Opnieuw Palestijn gedood aan grens met Gaza 

Israëlische troepen hebben opnieuw een Palestijn gedood aan de grens met Gaza, dat meldt de Palestijnse overheid. Het gaat om een 51-jarige man die werd neergeschoten aan de grens in het centrale deel van de Gazastrook.

AFP or licensors

Turkije vraagt Israëlische ambassadeur tijdelijk het land te verlaten

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft aan de Israëlische ambassadeur Eitan Naeh, gezegd dat "het aangewezen zou zijn om voor enige tijd naar zijn land terug te keren". Dat meldt het officiële persbureau van Turkije.

Het ministerie riep de ambassadeur ook op om te protesteren tegen het  dodelijk geweld dat Israel gebruikt tegen de Palestijnen. En tegen het besluit van de VS om zijn ambassade te verplaatsen naar het Jeruzalem.

Didier Reynders roept ambassadeur van Israël in land ons op het matje 

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders roept de ambassadeur van Israël in ons land, Simona Frankel, op het matje in verband met haar uitspraken op de RTBF over het geweld aan de grens van Israël en Gaza. 

De ambassadeur noemde de tientallen Palestijnen die bij het geweld omkwamen allemaal terroristen, zelfs de kinderen. Reynders vindt die uitspraken onaanvaardbaar en roept Frankel op het matje. 

Lees hier het volledige artikel.

Groot-Brittannië en Duitsland vragen onafhankelijk onderzoek naar doden in Gaza

"Groot-Brittannië steunt een onafhankelijk onderzoek naar wat er gebeurd is", zei Alistair Burt, staatssecretaris voor het Nabije Oosten en Noord-Afrika in het Brits parlement. De Verenigde Staten blokkeerden namelijk gisteren in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties een onafhankelijk onderzoek naar het geweld in Gaza.

Duistland ondertsteunt die vraag. "Ik kan in naam van de Duitse regering zeggen dat wij eveneens van mening zijn dat een onafhankelijke commissie opheldering kan schenken over het geweld en de bloedige confrontaties in het grensgebied", zei Steffen Seibert, de woordvoerder van bondskanselier Angela Merkel en van de Duitse regering. Hij voegde eraan toe dat Hamas het recht om te betogen "misbruikt" en "een escalatie van het geweld" beoogt”.

VRT-correspondent Bert De Vroey: "Relletjes in Ramallah"

In de Palestijnse stad Ramallah, op de Westelijke Jordaanoever, zijn nu ook relletjes uitgebroken. “De betogers worden met traangas bestook door drones, er wordt ook af en toe geschoten en er zijn al gewonden gevallen”, dat zegt VRT-expert Bert De Vroey vanuit de Westelijke Jordaanoever. 

Represented by ZUMA Press, Inc.

Rusland vraagt om acties die Midden-Oosten destabiliseren te vermijden

Het Kremlin heeft er bij andere landen, vooral bij diegene die in het Midden-Oosten bemiddelen, op aangedrongen om acties te vermijden die de spanningen in de regio zouden kunnen aanwakkeren.

De woordvoerder van het Kremlin, Dmitry Peskov, vertelde dat Moskou erg bezorgd was over de dood van tientallen Palestijnen en zei dat het Kremlin de situatie nauwlettend in de gaten houdt.

 “Kans dat er vandaag duizenden mensen naar de grens trekken, is eerder klein”

Videospeler inladen...

VRT-expert Jens Franssen geeft een laatste stand van zaken vanuit Gaza.

Videospeler inladen...

Charles Michel: “Het is een onaanvaardbare vorm van geweld"

Premier Charles Michel veroordeelt het geweld aan de grens tussen Gaza en Israël en vraagt een internationaal onderzoek naar de zaak. “Het is een onaanvaardbare vorm van geweld, er is een gebrek aan proportionaliteit. Het is een drama met veel doden, het is een tragedie voor vele families.”

Vanavond heeft de premier een ontmoeting met de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres. "Ik ga er bij hem voor pleiten dat er een internationaal onderzoek komt. Er mag hier geen straffeloosheid zijn", zei de premier nog. 

Videospeler inladen...

VN eist onafhankelijk onderzoek 

De VN heeft het "verschrikkelijke dodelijke geweld" van de Israëlische veiligheidsdiensten in Gaza veroordeeld en zegt uiterst bezorgd te zijn over wat er later vandaag gaat gebeuren. Daarnaast eisen ze een onafhankelijk onderzoek.

VN - woordvoerder Rupert Colville zei, tijdens een vergadering van de VN in Genève, dat Israël het recht heeft om zijn grenzen te verdedigen volgens de internationale wetgeving, maar dat dodelijke geweld enkel als laatste redmiddel mag gebruikt worden. De VN houdt deze namiddag een spoedzitting over de situatie.  

AFP or licensors

Geweld laait opnieuw op 

Beelden tonen schermutselingen op de Westelijke Jordaanoever. Vandaag wordt de “Nakba” of “catastrofe” herdacht. Dat is dag waarop honderdduizenden Palestijnen 70 jaar geleden, bij de stichting van de staat Israël, uit hun gebieden verdreven werden. Er wordt opnieuw gevreesd voor een escalatie van geweld. 

Videospeler inladen...

Turkije: “Moslimlanden moeten de banden met Israël herzien”

  “Moslimlanden zouden hun banden met Israël moeten herzien”, dat zei de Turkse premier Binali Yildirim. Turkije vroeg ook al om een spoedbijeenkomst van de Organisatie voor Islamitische Samenwerking. Turkije was van bij de start zeer fel gekant tegen de verhuis van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem en het veroordeelt uitermate sterk het geweld in Gaza. 

Human Rights Watch: “Trump geeft Israëlische sluipschutters groen licht” 

Directeur van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch Ken Roth schrijft op Twitter dat de Amerikaanse president Donald Trump de Israëlische sluipschutters groen licht geeft om te blijven doden door enkel Hamas de schuld te geven voor de moorden aan de grens met Gaza. 

VRT-journalist Jens Franssen steekt grens met Gaza over

Palestijnen vandaag in staking

Na het dodelijke geweld aan de grens van de Gazastrook blijven vandaag alle zaken in de Palestijnse gebieden en Oost-Jeruzalem dicht. Ook scholen, universiteiten en regeringsinstellingen houden de deuren dicht.  Er zijn drie dagen van rouw afgekondigd. De vlaggen aan de ambtszetel van president Mahmoud Abbas in Ramallah hangen halfstok. 

Israëlische leger voerde luchtaanvallen uit op elf Palestijnse doelwitten

Het Israëlische leger meldt via Twitter dat vliegtuigen van de Israëlische luchtmacht aanvallen hebben uitgevoerd op "terroristische doelwitten" in het noorden van Gaza. Daarnaast hebben Israëlische tanks twee andere doelwitten beschoten.

Volgens het leger hebben demonstranten gisteren een tiental explosieven gebruikt en is er verschillende keren geschoten.

Israëlische ambassadrice in België: "Die 55 doden waren allemaal terroristen"

"De 55 Palestijnen die gedood zijn in Gaza waren allemaal terroristen." Dat zegt Simona Frankel, de Israëlische ambassadrice in België, aan de RTBF. "Ik betreur de dood van elke mens, zelfs van de 55 terroristen die geprobeerd hebben om de grens over te steken", zegt ze. 

Volgens Frankel is Hamas (dat de Gazastrook controleert) verantwoordelijk voor de doden, onder wie ook bijna 10 kinderen. "Zij hebben ervoor gekozen om hun broers en zussen en hun mannen, vrouwen en kinderen op te offeren in een media-oorlog. Wij willen enkel onze burgers beschermen. We verkiezen kritiek boven rouwbetuigingen (als er Israëli's gedood zouden worden, red)."

Op dit ogenblik is het relatief rustig. Ik sta aan de Israëlische zijde van de grens met Gaza, waar er vooral veel soldaten te zien zijn. Het Israëlische leger is massaal gemobiliseerd.

VRT-journalist Jens Franssen bij de grens tussen Gaza en Israël

Bourgeois: "Dit schokt elk weldenkend mens"

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) veroordeelt het bloedbad aan de grens tussen Gaza en Israël. "Dit schokt elk weldenkend mens", aldus Bourgeois. "Hamas handelt totaal onverantwoordelijk door mensen massaal de grens over te sturen, in volle bewustzijn dat dit door Israël beantwoord zal worden met een harde reactie. Anderzijds is het neerschieten van ongewapende protestvoerders door het Israëlische leger buiten alle proportie en totaal onaanvaardbaar."

Bourgeois vindt het de hoogste tijd voor een duurzame en vreedzame oplossing waarbij Hamas het bestaansrecht van Israël erkent en waarbij Israël akkoord gaat met een twee-staten-oplossing. De minister-president roept de Europese Unie op om een actieve bemiddelende rol op te nemen om tot een tweestatenoplossing en een gedeelde hoofdstad te komen. De Vlaamse regeringsleider reageerde vanuit Vietnam, waar hij een economische missie leidt.

Jens Franssen: "Israëlische leger gaat ervan uit dat er opnieuw geweld zal zijn"

"Vandaag herdenken de Palestijnen de Nakba, "de catastrofe" (de stichting van de staat Israël 70 jaar geleden, red). Er worden opnieuw grote demonstraties verwacht op de Westelijke Jordaanoever en in Gaza", zegt VRT-journalist Jens Franssen, die ter plaatse is. "Het israëlische leger gaat ervan uit dat er opnieuw geweld zal zijn. Vandaag worden in Gaza ook de meer dan 50 doden begraven die gisteren gevallen zijn en daarbij lopen de emoties vaak erg hoog op."

Meest gelezen