Videospeler inladen...

Washington blijft hopen dat ontmoeting tussen Kim Jong-un en Donald Trump er komt, ondanks de dreiging van  Noord-Korea om die te annuleren

De topontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un op 12 juni gaat mogelijk niet door. Noord-Korea dreigt ermee de top te annuleren als de Verenigde Staten erop blijven aandringen dat het land eenzijdig zijn kernwapens moet opgeven. En ook de militaire oefeningen in Zuid-Korea zijn een doorn in het oog. Toch blijft het Witte Huis hoopvol.

De laatste maanden was er een opmerkelijke toenadering tussen de regimes in het noorden en het zuiden van het Koreaanse schiereiland. Op 27 april was er een ontmoeting tussen beide leiders en de beloftes die toen gedaan werden zouden vandaag tijdens een nieuwe ontmoeting verder worden uitgewerkt. Het gaat onder meer om het sluiten van een formeel vredesverdrag en het nastreven van een volledige "denuclearisatie" van het schiereiland.

Militaire oefening

Maar de jaarlijkse gezamenlijke militaire oefeningen van Zuid-Korea en de Verenigde Staten gooien nu roet in het eten. Het Noord-Koreaanse persagentschap zegt dat die oefeningen een provocatie zijn en dat Pyongyang geen andere keuze heeft dan de gesprekken met Zuid-Korea op te schorten.

Noord-Korea dreigt er ook mee de nakende top tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un te annuleren. Vanwege die legeroefeningen, klonk het gisteren. Maar vandaag laat Noord-Korea weten dat het de ontmoeting wil afzeggen als de Verenigde Staten erop blijven aandringen dat Noord-Korea eenzijdig zijn kernwapens moet opgeven. 

Geen verrassing

"Dat Noord-Korea ontstemd is over die militaire oefeningen is geen verrassing," zegt VRT NWS-expert Tom Van de Weghe. "Die zijn al langer een doorn in het oog. Dat ze hierop reageren stond dus in de sterren geschreven. Het zou pas nieuws zijn als ze hier gewoon mee instemden."

Volgens Van de Weghe wil Kim Jong-un druk zetten op de Zuid-Koreanen en de Amerikanen, en laten zien wie de touwtjes in handen heeft. "In alles wat we gezien hebben tot vandaag, is het Kim Jong-un die de agenda bepaalt. Hij heeft al te kennen gegeven dat hij bereid is om toegevingen te doen, maar hij verwacht ook dat dit van de andere kant gebeurt. Hij kan zich dan ook een hardere toon permitteren in de aanloop naar de gesprekken. 

Kim Jong-un wil de druk opdrijven op Zuid-Korea en de VS in de aanloop naar de top

Korea-expert Tom Van de Weghe

Volgens Van de Weghe is de kans klein dat de top wordt afgelast. "Voor Kim Jong-un is het van onschatbare waarde om het beeld dat hij aan tafel zit met een Amerikaanse president te vereeuwigen. Dat legitimeert het regime. En Trump is er evenzeer op gebeten. Maar of de top ook iets zal opleveren, dat is een andere vraag. Je merkt dat het water zéér diep is tussen beide partijen, en de Noord-Koreaanse accordeonpolitiek uit het verleden is er eentje van uitdagen, toenaderen en weer terugplooien."

Amerika "op de hoogte"

De ontmoeting tussen Trump en Kim is normaal gepland op 12 juni in Singapore. Op het Witte Huis en bij Buitenlandse Zaken werd zichtbaar verrast gereageerd op de Noord-Koreaanse dreiging om de top af te gelasten. Het Witte Huis zegt "op de hoogte" te zijn en laat weten dat het standpunt "onafhankelijk" zal worden onderzocht. Het land gaat wel voort met de voorbereiding van de topontmoeting.

"De president is klaar voor de topontmoeting", zegt zijn woordvoerder Sarah Sanders. "We moeten afwachten", zegt Trump zelf.

Meest gelezen